"Lapsettomuus on kuin lampeen heitetty kivi"

Kohtuun kuolleita ja kuolleina syntyneitä muistetaan pyhäinpäivänä Jyväskylässä. Tahaton lapsettomuus koskettaa usein koko lähipiiriä.

lapsettomuus
Mustavalkoinen kuva, jossa perheen siluetti.
Yle

Jyväskyläläinen pastori Heidi Watia sanoo, että vastentahtoinen lapsettomuus on koko elämän mittainen suru.

– Se ei ole vain lapsettoman perheen suru. Se on myös lapsettoman vanhempien suru, koska heistä ei voi tulla isovanhempia. Se on myös lapsettoman sisaren suru, koska hänen lapsensa eivät voi saada serkkuja, hän sanoo.

Watia kuvailee lapsettomuutta lampeen heitetyksi kiveksi, sillä suru voi kohdata kenet tahansa. On siis tärkeää, että jossakin on paikka, jossa voi surra tyhjää syliä.

Tahattomasti lapsettomille järjestetään ohjelmaa tänä viikonloppuna keskustan alueseurakunnassa.

– Pyhäinpäivä ei ole vain yksi päivä lauantaina, vaan meillä keskustan alueseurakunnassa pyhäinpäivä on perjantai-illasta sunnuntaihin. Meidän viikonloppu alkaa perjantai-iltana Kaupunginkirkossa Tyhjän sylin -rukoushetkellä, jossa muistetaan kohtuun kuolleita, kuolleena syntyneitä, vasten tahtoaan lapsettomia ja kaikkia sellaisia, jotka tuntevat että heidän sylissään on tyhjä paikka, Watia sanoo.

Pyhäinpäivän viikonlopun lisäksi Jyväskylän seurakunnassa järjestetään äitienpäivää edeltävänä lauantaina lapsettomien lauantai.

Heikki Impiö