Hyppää sisältöön

Liikemies Kyösti Kakkonen ostaa nuorta taidetta – "Yllätti ja sydäntä lämmitti"

Taidekeräilijä Kyösti Kakkonen on innostunut uusien suomalaistaiteilijoiden töistä. Muotoilija Katriina Nuutiselta hän on ostanut valaisimia Helsingin-kotiinsa.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Joensuulainen liikemies ja taidekeräilijä tukee nousevia taiteilijoita. Kyösti Kakkonen on luvannut ostaa 100 000 eurolla nuorten taiteentekijöiden teoksia. Yksi heistä on joensuulainen muotoilija, jonka luona vierailimme.

Katriina Nuutinen on nouseva muotoilija, joka on kerännyt ihastusta suunnittelemillaan valaisimilla, piensisustustuotteilla ja käyttöesineillä.

- Lasin lumo tai valon hehku. Niistä mä saan inspiraationi ja ne kyllä kannattelevat useimpia töitäni, toteaa Nuutinen työtilassaan vanhassa puutalossa Utran kaupunginosassa.

Kyösti Kakkonen innostui Nuutisen lasivalaisimista ja osti niitä Helsingin-kotiinsa.

Harmi että se on usein salassa tehtyä toimintaa.

Katriina Nuutinen

- Kakkonen on kuitenkin tunnettu taiteen, muotoilun ja erityisesti lasitaiteen keräilijä, niin kyllähän se yllätti ja sydäntä lämmitti, kuvailee Nuutinen.

Taidehankinnoista pidetään suotta matalaa profiilia?

Kyösti Kakkosella on valtava kokoelma suomalaista lasi- ja keramiikkataidetta. Omien sanojensa mukaan Kakkonen ei tee bisnestä vaan on aito taiteen ystävä.

- Ihminen on aika köyhä, jos on pelkästään rahaa, eikä muuta näkemyksellisyyttä.

Hän toivookin, että kotimaiseen taiteeseen uskallettaisiin käyttää rahaa nykyistä reippaammin.

Kakkosen suurta lasi- ja keramiikkakokoelmaa esitellään juuri ilmestyneessä Muodon vuoksi -kuvateoksessa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

- Kyllä meidän pitää luottaa omiin kykyihimme meidän suomalaisten laajemmallakin rintamalla. Tässä on myös kyse siitä, että annetaan nuorille taiteilijoille mahdollisuus.

- Onko sellaista reilua mahdollisuutta viime aikoina ja viime vuosikymmeninä oikein annettu? Se on jonkinlaista suomalaisuus- ja isänmaallisuustyötä, sanoo Kakkonen.

Taiteeseen rahaa runsaasti käyttävät pitävät Suomessa yleensä ostoksistaan matalaa profiilia. Täysin suotta, sanoo joensuulaismuotoilija.

- Harmi, että sen täytyy usein mennä sillä tavalla, että se on salassa tehtyä toimintaa, toteaa Katriina Nuutinen.