Vuokratyöfirmojen johdolla sievoisat tienestit – Baronan miehelle 4 miljoonaa pääomatuloa

Henkilöstövuokrausyritysten on syytetty osaltaan huonontavan työelämän laatua, mutta niitä on esitetty myös ratkaisuksi muun muassa nuorisotyöttömyyteen. Niiden toimitusjohtajat tienasivat tuoreiden verotietojen mukaan erittäin mukavasti.

verotus

Suomen suurimman henkilöstövuokrausyrityksen Baronan toimitusjohtaja sai viime vuonna palkkaa 111 439 euroa. Pääomatuloja hänellä oli 4 033 467 euroa.

Toimitusjohtaja Markus Oksa on toinen firman perustajista. Se perustettiin 1998, kun Oksa ryhtyi välittämään toisen opiskelijan Mikko Leppäsen kanssa työntekijöitä rakennustyömaalle, jolla he itse olivat kesätöissä.

Nyt Baronan liikevaihto on noin 150 miljoonaa euroa. Suomen lisäksi Barona toimii Venäjällä, Virossa ja Ruotsissa.

Alan toiseksi suurimman yrityksen Staffpointin toimitusjohtaja Ari Kunelius tienasi viime vuonna palkkatuloja 100 666 euroa. Pääomatuloja ei ollut.

Yhdysvalloissa perustettu Manpower on toiminut eri puolilla Suomea vuodesta 1997. Manpower Suomen toimitusjohtaja Leena Munter-Ollus keräsi palkkatuloja viime vuonna 201 538 euroa. Munter-Ollus siirtyy sosiaali- ja hoivapalveluita myyvän Mainion Vireen toimitusjohtajaksi ensi vuoden alussa.

Suomalainen henkilöstövuokrausyritys VMP toimii liki 40 paikkakunnalla Suomessa ja lisäksi Ruotsissa, Virossa ja Romaniassa. Sen toimitusjohtajan Heimo Hakkaraisen palkkatulot olivat viime vuonna 349 894 euroa.

Suomessa toimivista vuokratyövoimafirmoista vanhimpia on Eilakaisla. Sen perusti nykyisen toimitusjohtaja Tom Kaislan äiti Eila Kaisla vuonna 1971. Firman aloittaessa sen kohderyhmänä olivat muun muassa "opiskelijat ja kotirouvat". Toimitusjohtaja Kaisla tienasi palkkaa viime vuonna 93 362 euroa ja pääomatuloa hänellä oli 612 273 euroa.

Kuntien omistaman Seure-henkilöstöpalvelujen toimitusjohtaja Anne Sivulan palkkatulot olivat viime vuonna 90 755 euroa, ei pääomatuloja.

Henkilöstöpalveluyritysten liiton mukaan alan suurimmat yritykset Suomessa ovat Barona, Staffpoint, Manpower ja VMP. Eilakaisla ja VMP eivät ole liiton jäseniä. Henkilöstöpalveluyritysten liitto ei ota listaukseensa mukaan terveysalan ammattilaisia välittäviä firmoja.