Aikuiset naiset hurahtivat nukkekoteihin

Nukkekodit eivät ole pelkästään pikkutyttöjen harrastus. Kypsässä iässä olevat naiset ovat rakentaneet melkoisia asumuksia ja toteuttavat unelmiaan nukkekodin kautta.

ilmiöt
nukkekoti
Yle

Suomessa on satoja aikuisia naisia, jotka avaavat nukkekotinsa oven ja rakentavat sekä sisustavat siellä toista kotia. Aikuisten nukkekodit eivät ole yhden huoneen asumuksia, vaan jopa lattiasta kattoon asti ulottuvia hulppeita taloja. Internetissä toimii lukuisia nukkekotisivustoja, joissa myydään uusia ja käytettyjä nukkekotitavaroita. Omilla keskustelupalstoilla vaihdetaan ideoita, ajatuksia ja näytetään valokuvia. Lukuisilla nukkekotimessuilla tavataan muita alan harrastajia.

Kaikki roskat talteen

Lappeenrannassa kokoontuu kerran kuukaudessa kymmenkunta aikuista naista, joilla on yhteinen harrastus, nukkekoti. Ryhmässä askarrellaan nukkekotiin samoja tavaroita ja esineitä, joita on oikeassakin kodissa. Pannut, kattilat, lautaset, kupit, taulut, huonekalut, siivousvälineet, jääkaappi, löylykauha, sängyissä jopa lakanat ja tyynyt valmistetaan tarkasti joko 1/12- tai 1/16-osaan.

Langapätkät, kynttilöiden alustat, jäätelö-, kahvi- ja tikkaritikut, paperit, sähköjohdon piuhat kerätään tarkkaan talteen.

- Rei`'ittäjän reikäpapereista tehdään ruusuja ja gerberoita maljakoon, kertoo Etelä-Karjalan nukkekotihöperöiden vetäjä Seija Löppönen.

Vaativin osuus, johon usein tarvitaan myös miespuolista apua, on nukkekodin sähköistäminen.

Kaikki käsityötaidot tulee käytettyä nukkekodin sisustamisessa. Virkkaus, neulominen, ompeleminen, ja maalaaminen ovat käytössä, kun kotia sisustetaan, sanoo Löppönen.

Vaikka internetin kautta voisikin ostaa kaiken valmiina, niin oma näpertely ja askartelu ovat tärkeä osa harrastusta.

Nukkekodissa asuu onnellinen perhe

Seija Löppösen nukkekodissa on 15 huonetta viidessä kerroksessa. Naapurissa sijaitsee leipomo, kangaskauppa ja englantilainen pubi. Seijan kodissa asuu Vihtori-isä, Iida-äiti ja heidän viisi lastaan. Mummo ja pappa asuvat villa Eleonoran alakerrassa.

Kodin asukkailla on nimet, jotka liittyvät oikeaan elämään. Pienet esineet sisältävät paljon muistoja, ja jonkin rakkaan sukulaisen tavarasta on tuunattu nukkekotiin vaikkapa taulu, kertoo Seija Löppönen.

Pienet esineet, jotka Seija on vuosia sitten ostanut, ovat löytäneet tiensä nukkekodin sisustukseen.

- Rahaa on uponnut nukkekotiin jo sen verran, ettei sitä uskalla edes laskea, sanoo nukkekotihöperö.

Nukkekodissa sisustus muuttuu juhlapäivien mukaan. Seijan kodissa joulukuusi odottaa jo esillepanoa ensimmäisenä adventtina. Seija Löppönen pitää internetissa myös omaa nukkekotiblogia, niin kuin kymmenet muutkin aiheeseen hurahtaneet.