Hyppää sisältöön

Ilmatieteen laitos tarvitsee myrskybongarin kokemuksia

Myrskyjen ihailemiseen hurahtanut matkaa vaikka maailman toiselle puolelle nähdäkseen harvinaisen sääilmiön paikan päällä. Harrastuksessa vaaditaan poikkeuksellista mielenlaatua ja rauhallisuutta, ettei itseään tapata luonnonmyllerryksissä, kertoo konkari.

Kuva: Hannu Lepola

Myrskybongarille Suomi ei ole ihanteellinen asuinpaikka. Hurjat salamoinnit ja säkenöinnit ovat meillä poikkeuksellisia – trombeista puhumattakaan.

Silti myrskyt kiehtovat. Hannu Lepola on yksi heistä, jotka hyppäävät autoonsa silloin, kun muut siirtyvät visusti sisätiloihin.

Myrskyn perässä juokseminen vaatii poikkeavaa luonteenlaatua.

Hannu Lepola

- Myrskyn perässä juokseminen vaatii poikkeavaa luonteenlaatua. Olen varma, että jokainen myrskybongari sisäistää ajatuksen, että emme omista tätä paikkaa vaan olemme täällä vain vuokralla. Huonolle vuokralaiselle voidaan näyttää myös ovea, Lepola pohtii.

Hänen mukaansa luonto ja sää kiinnostavat suomalaisia, koska olemme pitkään eläneet lähellä luontoa.

- Lisäksi suomalaiseen luonteenlaatuun kuuluu rauhallisuus. Sitä myrskybongari tarvitsee, ettei tapata itseään näissä hommissa, hän naureskelee.

Koulutusta myrskyjen ennakoimisesta

Myrskyihin hurahtaneet seuraavat säärintamien liikkeitä pääasiassa netistä sääsivuilta. Harrastajat ovat myös hyödyksi säätietojen ammattilaisille.

Kun taivas repeää, myrskybongarit lähtevät sinne, missä tapahtuu. He välittävät havaintonsa eteenpäin esimerkiksi Ilmatieteen laitokselle.

- Sään ennustamista ei voi täysin hallita, koska siinä on monia muuttuvia tekijöitä. Ilmatieteen laitos tarvitsee paikan päältä havaintoja siitä, miten heidän ennusteensa ovat osuneet oikeaan. Sitten he voivat tarvittaessa korjata tietokonemallinnuksiaan, Hannu Lepola kertoo yhteistyöstä.

Lisäksi Ilmatieteen laitos järjestää sääharrastajille koulutusta myrskyjen ennakoimisesta.

Matka pyörremyrskyjen keskelle kiehtoo

Koska Suomen myrskyt yltyvät harvoin yhtä voimakkaiksi kuin esimerkiksi Atlantin toisella puolella, monen myrskybongarin unelma on matkustaa ulkomaille harrastuksensa perässä.

Paras aika matkustaa on silloin, kun on pyörremyrskykausi.

Hannu Lepola

Siitä haaveilee myös Hannu Lepola.

- Juuri myrskybongareiden tapaamisessa kuulimme yhden bongarin matkasta USA:han. Olen itsekin suunnitellut tällaista, kun vain olisi aikaa. Paras aika matkustaa on silloin, kun on pyörremyrskykausi.

Lienee sanomattakin selvää, millainen on myrskybongarin mielestä hyvä sää. Siihen kuuluu ainakin kovaa tuulta ja taivaan säkenöintiä.

- Hyvä sää on makuasia, Hannu Lepola sanoo.