Syksyn sävelen voittajalaulu kertoo sanoittajan omasta elämästä

Vuoden 2013 Syksyn sävel -kilpailun voittolaulu Täydellinen elämä kertoo sanoittaja Sana Mustosen omasta elämästä.

Syskyn sävelen taso ei tällä kertaa häikäissyt. Suvi Teräsniskan esittämä ja Sanan sanoittama Täydellinen elämä erottui helposti edukseen. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Suomen suosituimpiin iskelmäartisteihin kuuluva Suvi Teräsniska pokkasi keskiviiikkoiltana Syksyn sävel -kilpailun voiton laululla Täydellinen elämä. Se on jo monen radiokanavan soitetuimpien joukossa. Teräsniska keräsi puhelinäänestyksessä ison äänisaaliin, yli kolmasosan koko äänestyspotista. MTV3 ei kerro puhelinäänestyksen tarkkoja lukuja.

Eivät hienot asiat tunnu hienoilta jos ei välillä ole paskaa niskassa

Sana Mustonen

Voittolaulun on säveltänyt Petri Somer ja sanoittanut Sana Mustonen, Hämeenlinnan Rengosta. Mustonen myöntää suoraan, että laulu kertoo sanoittajan omasta elämästä.

Kun mä laitoin paperille

Kaiken minkä mä menetin

Siinä samalla mä myös surut puolitin

Kun mä laitoin paperille

Kaikki hölmöt pelotkin

Vihdoin laulaa ne myös ulos uskalsin

– En muista tarkkaan miten tuo teksti syntyi, mutta ylipäätään kirjoita paljon omasta elämästä. Oman sydämen kautta suodatan kaiken mitä näen, kuulen ja koen. Teemani on usein elämä ja siitä selviytyminen. Elämään kuuluvat myös pahat ja ikävät jutut. Eivät hienot asiat tunnu hienoilta jos ei välillä ole paskaa niskassa, Mustonen nauraa.

Täydellinen elämä -laulu on ollut voimakkaassa radiosoitossa jo ennen keskiviikkoillan finaalia. Monia kisassa kuultuja lauluja ei välttämättä oltu radioissa soitettu lainkaan.

– Se on pelin henki nykyään. Jesse Kaikuranta voitti samalla tavoin viime vuonna. Laulu oli hitti jo ennen kisaa.

– Tällaisilla kilpailuilla on meille tekijöille iso merkitys. Niitä on vaan liian vähän. Syksyn sävel ja tangokisa on suurimmat. Saisi olla enemmänkin, jolloin uudetkin tekijät pääsivät esiin.

Voittoa juhlittiin suklaarasialla

Syksyn sävel 2013 ei tasollaan häikäissyt paljon hitti-iskelmiä sanoittanutta Sana Mustosta.

– Olin yllättynyt joistakin kappaleista. Luulisi että Syksyn säveleeseen laitetaan joku helmi. Suvin laulu oli hyvä ja hän veti sen mahtavasti.

Mustonen juhli voitto kotioloissa Hämeenlinnan Rengossa tyhjentämällä lasten kanssa kokonaisen suklaarasian.