Hyppää sisältöön

Lautapelissä häviäminen vaatii harjoittelua

Lautapelit elävät renesanssia ja suomalainen lautapelisuunnittelu on todella korkeatasoista. Peliasiantuntija Jussi Autio kehottaa huonoja häviäjiä pelaamaan lisää, varsinkin tuntemattomassa porukassa.

Lautapeli Eclipsen kansikuva. Kuva: Lautapelit.fi

Lautapelit sinnittelivät videopelien puristuksessa 1990-luvulla, mutta 2000-luvulla niiden suosio on jälleen kasvanut. Lautapelien suunnittelu on nyt hyvin korkeatasoista. Parhaita suunnittelijoita ovat paljon lautapelejä pelanneet harrastajat. Esimerkiksi Saksassa lautapelejä ja suunnittelijoita on palkittu jo vuosikymmeniä, ja korkeatasoiset pelit ovat nousseet julkisuuteen.

- Suomalaisista lautapeleistä Touko Tahkokallion Eclipse on äärimmäisen fantastinen suunnittelun tulos. Se on maailmanlaajuisesti lautapeliharrastajien keskuudessa kaikkien aikojen parhaiden top kympissä. Suomalainen lautapelisuunnittelu on ennennäkemättömän hyvällä tolalla, peliasiantuntija Jussi Autio kehuu.

Hyvässä pelissä ei tarvitse päntätä tuntitolkulla sääntöjä, ja pelaajan toiminnat voi päättää pelaaja itse.

Jussi Autio

Harrastaja haluaa syvällisen pelikokemuksen

Klassiset lautapelin pelaajat Monopolia tai Aliasta lähinnä joulupyhinä, jolloin he myös hakkivat lautapelejä.

- Harrastajat ovat yleisimmin nuoria aikuisia, yleisimmin 18-40 -vuotiaita. Heille yhteistä on se, että he ovat pelanneet jo vuosia ja he pelaavat pelejä, joita pystyy harrastamaan.

Aution mielestä parhaita lautapelejä ovat helposti lähestyttävät, syvällisen pelikokemuksen tarjoavat pelit, joissa tarvitaan taktisempaa otetta kuin pelkkää nopanheittoa.

- Hyvässä pelissä ei tarvitse päntätä tuntitolkulla sääntöjä, ja pelaajan toiminnat voi päättää pelaaja itse.

Parisuhde tiukilla

Pelaaminen voi pistää parisuhteen koville, jos toinen tai molemmat ovat hyvin kilpailuhenkisiä eikä noppatuuri käy kohdilleen. Jotkut ottavat kovastikin nokkiinsa häviöstä.

- Itse olen mielestäni hyvä häviäjä ja minulle tärkeintä on tiukka matsi. On tylsempää voittaa reilusti kuin täpärästi, Autio kertoo.

Jos häviäminen on vaikeaa, kannattaisi pelata tuntemattomampien kanssa.

Jussi Autio

Jos pelaamisessa on syntynyt perheen kesken traditio siitä, kuka on ollut paras tai heikoin pelaaja, tilanteet voivat kärjistyä.

- Jos häviäminen on vaikeaa, kannattaisi pelata tuntemattomampien kanssa. Heille tuskin uskaltaa raivostoa kuin vaikkapa puolisolle, Autio hymyilee.

Toisaalta Aution mielestä pelaaminen on parisuhteelle hyvä varaventtiili. Varsinkin jos parisuhde on auvoista onnea, niin pelaamisen kautta voi käsitellä sellaisia negatiivisia tunteita, joita ei muuten ehkä käsiteltäisi.

- Pelin parissa koetut tunteet voivat tehdä hyvää parisuhteelle, Autio tietää.

Lautapelien pelaaminen voi olla ihmisiä yhdistävä tekijä samalla, kun se on mainiota ajanvietettä. Autio on pelannut lautapelejä 15 vuotta ja saanut kymmenkunta hyvää ystävää pelaamisen kautta.

- Monissa kaupungeissa lautapelaajat kokoontuvat säännöllisesti ja kaikkien pelaamisesta kiinnostuneiden kannattaa mennä mukaan.

.
.