1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sanomalehti on auton pesussa lyömätön väline

Autokin tarvitsee talviasun. Hyvä vaha suojaa paitsi lumelta ja loskalta, myös suolalta ennen lumien tuloa. Ennen vahausta auto pitää pestä huolellisesti.

Kotimaan uutiset
Autofiksari Vesa Tainio työssään
Matti Sunnari / Yle

Auton hoidossa perussääntönä on, että se kestovahataan hyvin syksyisin ja keväisin. Hyvä vaha suojaa autoa lumelta, loskalta ja suolalta. Myös peruspesu kannattaa tehdä mahdollisimman tiheään.

Ikkunat pyyhitään kostealla mikrokuituliinalla ja lopuksi sanomalehtikäsittely. Parempaa ei vielä ole keksitty.

Vesa Tainio

– Ikkunat pyyhitään kostealla mikrokuituliinalla ja lopuksi tehdään sanomalehtikäsittely. Parempaa ei vielä ole keksitty, toteaa autofiksari Vesa Tainio.

Tainion mukaan sisätiloissa perusputsauksen lisäksi vinyylipinnat käsitellään niille tarkoitetulla aineella, joka estää pölyyntymistä.

Ovien tiivisteet voi Tainion mielestä käsitellä silikonilla, mutta vinyylinhoitoainekin kelpaa siihenkin tarkoitukseen.

Ammattilaisen kädenjälki näkyy

Tainio sanoo, että auton talvihuollon voi tehdä toki itsekin, mutta työkseen autoja huoltavalla on käyttötarkoitukseen soveltuvat aineet ja työn jälkikin on ammattimaisempi.

Tainio sanoo käsittelyn maksavan työn laajuudesta riippuen 80 – 150 euroa.

Välillä auton pinta saa osumia esimerkiksi renkaista kimpoilevista kivistä. Tainio myöntää, että fiksari ei pysty autoista enää uuden veroisia tekemään.

– Kivenhakkaumia ei fiksaamalla pysty korjaamaan. Paikkamaalaus on ainoa konsti, mutta esimerkiksi tumma pinta saattaa mennä rumemmaksi, kun paikkomaali erottuu tummempana. Vain uudestaan maalamalla tulos on täydellinen, Tainio sanoo.

Lue seuraavaksi