Terveysalalla kova kilpailu - teknologia avuksi haja-asutusalueilla?

Kilpailu yksityisissä terveyspalveluissa on kovenemassa. Muutosvaiheessa olevalle terveysalalle on tyrkyllä uusia toimijoita. Torstaina Mikkelissä vieraillut Terveyspalvelualan Liiton puheenjohtaja ja Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen näkee, että kilpailu parantaa palveluiden laatua ja saatavuutta.

Kotimaa
Terveyspalvelualan Liiton puheenjohtaja ja Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen.
Terveyspalvelualan Liiton puheenjohtaja ja Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen.Adam Bellgrau / Yle

Yksityiset terveyspalveluita tarjoavat yritykset hakevat markkina-asemiaan nyt terhakkaasti. Julkinen terveydenhuolto on muutoksessa ja yksityisissä yrityksissä uskotaan markkinoiden kasvavan jatkossa. Esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ehdottanut, että perusterveydenhuoltoa vahvistettaisiin laajentamalla palveluiden tuottajakuntaa. Tällöin julkisrahoitteisen perusterveydenhuollon tuottajiksi tulisi myös yksityisiä palveluntuottajia.

Markkinoilla on muun muassa Terveystalo. Yrityksellä on parikymmentä toimipaikkaa eri puolilla Itä-Suomea.

- Meillä se perusjalka on työterveydenhuolto. Uskomme kyllä siihenkin, että työterveyden rinnalla kasvaa myös oman rahan käyttäminen terveyspalveluihin eli privaattimarkkina, Terveyspalvelualan Liiton puheenjohtaja ja Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen arvioi.

- Mielenkiintoista on, mihin perusterveydenhuollon ulkoistukset ja kuntayhteistyö menee.

Kilpailu kovenee

Terveyspalvelualan Liiton puheenjohtaja ja Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen näkee, että kilpailu on koventumassa. Uusia toimijoita on tulossa markkinoille.

- Tämä on erittäin dynaaminen markkina. Kilpailu pitää kuitenkin vireänä ja meillä on yhteinen kirittäjä nimeltä asiakas, Närhinen sanoo.

Tulevaisuudessa raha voisi seurata potilasta, joka tekee valinnan siitä, missä häntä hoidetaan.

- Voisin jaloillani äänestää ja valita sen, joka parhaiten vastaisi laatu- tai saatavuusodotustani. Silloin oletus olisi, että se nostaa palvelun laatua.

Itä-Suomen haja-asutusaluekin kiinnostaa

Itä-Suomessa väki vähenee ja välimatkat ovat pitkät. Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen pitää valtakunnallista verkkoa heille etuna. Haasteet ovat kuitenkin suuremmat kuin kasvukeskuksissa.

- Uskon, että teknologia tulee olemaan yksi avain, jolla me voidaan tuottaa palveluja lähemmin. Yhteistyö julkissektorin kanssa tulee olemaan toinen, millä pystytään varmasti tuottamaan hyviä palveluita myös haja-asutusalueelle.

Närhinen visioi muun muassa palveluauto- ja etädiagnostiikkapalveluja.