MTV3: Suomen ulkoministeriö laajan verkkovakoilun kohteena vuosia

Kevättalvella paljastuneesta vakoilusta epäillään Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita. Vakoilun kohteena epäillään olleen myös Suomen ja EU:n välinen tietoliikenne.

Ulkoasiainministeriö sijaitsee Helsingin Katajanokalla. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen ulkoministeriössä on paljastunut historiallisen laaja verkkovakoilu, jota on jatkunut mahdollisesti jopa neljä vuotta, kertoo MTV3 Uutiset.

Vakavat tietomurrot paljastuivat viime kevättalvella. Vakoilusta epäillään Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita. Vakoilun kohteena epäillään olleen Suomen ja EU:n välinen tietoliikenne.

Vakoilu on ollut erittäin pienen piirin tiedossa ja se on pidetty salassa julkisuudelta.

MTV3:n mukaan hakkeroinnin koko laajuus ei ole tiedossa vieläkään. Vakoilu on ollut erittäin laajaa ja kestänyt vuosia. Sekään ei ole selvinnyt, että ovatko asiat vieläkään kunnossa.

Tietomurron jäljille päästiin, kun Suomen turvallisuusviranomaiset saivat asiasta ulkomailta tulleen vinkin. MTV3:n mukaan vinkki tuli Viestintävirastossa toimivalle kansalliselle tietoturvaviranomaiselle CERT.FI:lle tai Suojelupoliisille.

MTV3:n mukaan vakoiluun on käytetty mahdollisesti Red October -nimistä vakoiluohjelmaa. Kyseessä on ohjelma, joka varastaa tietoja tietokoneelta ja siihen kytketystä älypuhelimesta.

Suojelupoliisi vahvistaa Yle Uutisille ulkoministeriöön kohdistuneen verkkovakoilun.