Kokemäenjoen vedestä löytynyt useita eri lääkeaineita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimassa tutkimuksissa löydettiin Kokemäenjoesta pitoisuuksia muun muassa tulehduskipulääkkeistä, epilepsia- ja mielialalääkkeistä sekä antibiooteista.

Kotimaa
Pori_Kokemäenjoki
Kokemäenjoen valuma-alueella on tutkitusti paljon pieniä jäämiä eri lääkeaineista. Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n koordinoimassa projektissa otettiin vuoden sisällä useista havaintopaikoista vesinäytteitä Kokemäenjoen valuma-alueella. Näytteistä löydettiin pieniä pitoisuuksia useista eri lääkkeistä. Näiden joukossa oli muun muassa tulehduskipulääkkeitä, epilepsia- ja mielialalääkettä sekä antibioottia.

– Vastaan olisi tullut todennäköisesti myös paljon muita lääkkeitä, jos niitä olisi analysoitu, sanoo Suomen ympäristökeskuksen haitallisten aineiden yksikön päällikkö Taina Nystén.

Hänen mukaansa vesistöön joutuneiden lääkeainejäämien tutkimus on Suomessa vasta nyt yleistymässä. Lääkeaineiden kulkeutumisesta vesistöön ja luontoon ei ole Suomessa paljoakaan analysoitu. Lääkejäämien terveysvaikutuksesta ihmisiin saadaan selvyyttä vasta tutkimuksen myöhemmässä vaiheessa.

– Suomen ympäristökeskuksen ja THL:n vesitutkimus jatkuu vuoden 2015 loppuun, ja silloin tiedämme asiasta jo paljon enemmän, sanoo Nystén.

Lääkeaineiden kulkeutumisesta vesistöön ja luontoon ei ole Suomessa paljoakaan analysoitu.

Taina Nystén, SYKEn haitallisten aineiden yksikön päällikkö

Nystén muistuttaa, että nyt saadut pitoisuudet ovat pieniä. Niiden merkityksestä ympäristölle on myös vähän tietoa. Lääkeaineista esimerkiksi antibiooteille tulee resistenssiä. Hyvinkin pienet pitoisuudet voivat olla joillekin eliöille haitallisia, ja tällaiset haitalliset vaikutukset saatetaan havaita vasta pitkän ajan päästä jälkikäteen.

Tutkimuksessa mitattiin muun muassa myös Kokemäenjoesta löytyviä pintakäsittelyaineen pitoisuuksia. Vesistöön joutuvia jäämiä saattaa tulla tekstiileistä, huonekalujen kankaista, paistinpannuista ja niin edelleen. Myös pintakäsittelyaineesta syntyvien jäämien vaikutus vesistöön odottaa vielä lisätutkintaa.