1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Mölkyn menestys antaa töitä sadoille

Päijät-Hämeestä kotoisin oleva heittopeli Mölkky on kasvattanut vauhdilla suosiotaan. Yksinomaan Ranskaan on tänä vuonna toimitettu jo yli 100 000 peliä. Vain murto-osa peleistä jää Suomeen.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Mölkky on vain yksi, mutta varsin tuottoisa osa Tuoterenkaan toiminnassa. Tuoterenkaan vajaan 7 miljoonan euron liikevaihdosta Mölkyn osuus on parisen miljoonaa.

Mölkkyä valmistava Päijät-Hämeen koulutuskonserniin kuuluva Tuoterengas tarjoaa työhönvalmennuspalveluita kahdeksalle jäsenkunnalle Päijät-Hämeen alueella.

- Joudumme koko ajan vähentämään alihankintatöitä. Mölkky-tuotanto kasvaa sitä tahtia, että joudumme keskittymään ihan tämän Mölkyn valmistamiseen, kertoo puuyksikön työpajapäällikkö Leo Kumpulainen.

Työllisyystilanne on sellainen, että ei se ihmismäärä ainakaan pienene mikä tällaista työvalmennusta tarvitsee

Pekka Kotiaho

Piristysruiskeen Mölkyn menestykselle antoi yhteistyösopimus Nelostuotteen kanssa, joka vastaa Mölkyn kansainvälisestä jakelusta ja markkinoinnista. Tuoterenkaan saama tuotto yhden 30 euron pelin myynnistä on 10 euron luokkaa.

Mölkyn menestystarina vasta aluillaan?

Tuoterenkaan johtaja Pekka Kotiaho kertoo ylpeänä, että he eivät ole olleet kuntien kukkarolla kertaakaan sen jälkeen, kun kunnat aikanaan perustivat Tuoterenkaan.

- Työllisyystilanne on sellainen, että ei se ihmismäärä ainakaan pienene mikä tällaista työvalmennusta tarvitsee, Kotiaho mainitsee.

Pelkästään Mölkyn varaan Tuoterenkaalla ei lasketa, vaan koko ajan kehittelyn alla on "uusia mölkkyjä".

Ja tämän varsinaisenkin Mölkyn menestystarina saattaa vasta olla aluillaan, mikäli ranskalaiset, espanjalaiset ja muutkin innostuvat puukapuloita heittelemään oikein joukolla.

Viime vuonna Mölkyn MM-kilpailuissa Lahdessa voiton vei ranskalainen joukkue! Tämä kertonee jo aika paljon ranskalaisten innostuksesta leppoisaan lajiin.