1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorisotakuu tökkii Lapissa - nuoret itse eivät tiedä takuusta tarpeeksi

Nuorisotakuun piti olla nuorten työttömien pelastus, mutta kovin merkittävästi asiat eivät ole edenneet. Suuri osa nuorista ei ole edes kuullut koko nuorisotakuusta.

Kuva: Yle

Nuorisotakuu ei ole toteutunut Lapissa toivotulla tavalla. Lapin TE-toimiston palveluesimies Päivi Kuusela kertoo, että vaikka nuorille on kehitetty uudenlaisia työllisyyttä edistäviä palveluita ja 300 nuorta on työllistetty SANSSI-kortin kautta, on Lapissa työttömiä nuoria edelleen reilut 1 600.

Nuorisotakuun ontumisesta kertonee myös se, että edes tieto takuusta ei tunnu välittyneen nuorille tarpeeksi tehokkaasti. Tornion nuorisotoimen järjestämässä internetkyselyssä ilmeni, että valtaosa, peräti 86 prosenttia vastanneista nuorista ei tiennyt, mikä nuorisotakuu on.

– En sinänsä ihmettele, että asiasta ei tiedetä. Aika heikosti asiaa on alkuvuoden ajan mainostettu. Kyselyssä kävi ilmi perusasioita, mikä se nuorisotakuu on, onko sillä nettisivuja ja onko se pakollinen, kertoo Tornion nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Milka Rämö.

Myös toinen, lukiolaisille ja nuorisoneuvostolle suunnattu kysely paljasti paitsi tietämättömyyttä, myös epäluuloja.

– Ilmeni huolia, että onko kyseessä pelkästään tilastojen siivous. Halutaanko vain putsata ne nuoret sieltä pois. Lisäksi epäiltiin, että onko tämä opetuspaikkaleikkauksien peittelyä, Rämö toteaa.

"Parempia aikoja odotellessa"

Lapin TE-toimiston palveluesimies Päivi Kuuselan mukaan nuorisotakuun toteutumisen ontuminen selittyy osin hankalalla taloustilanteella. Työmarkkinoilla ei ole töitä ja tällä hetkellä odotetaan parempia aikoja.

Sitä odotellessa nuorille tarjotaan esimerkiksi työpajatoimintaa sekä työnhakuklubeja.

– Nyt kun työttömyyttä on paljon, niin tarvitaan tukevia ja aktivoivia palveluja nuorille. Esimerkiksi työpajoissa voi harjoitella työn hakemista yhdessä työvalmentajien kanssa, Kuusela toteaa.