1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Elävä arkisto: Ensimmäiset sanat eetteriin Tampereella 90 vuotta sitten

Säännöllinen suomenkielinen yleisradiotoiminta alkoi päivälleen 90 vuotta sitten Tampereella. Elävä arkisto on koonnut paketin radiohistoriamme alkusysäyksestä.

Hanna ja Oskari Kauhanen kuuntelevat radiota Kiuruvedellä 1920-luvulla. Kuva: Kuva-arkisto/ Yle

Sähköinsinööri Arvi Hauvonen asettui työparinsa Lauri Tiitolan kanssa syksyllä 1923 Hämeenkatu 26:teen, Tampereen Puhelinosuuskunnan ullakolle. Saatuaan tarvittavan tekniikan kuntoon lausuivat miehet ensimmäiset sanansa eetteriin 1.11. 1923. Ohjelmallinen, ennalta määrittelemättömälle kuulijakunnalle osoitettu radiotoiminta oli saanut alkunsa, kolme vuotta ennen Yleisradion perustamista.

Koska nauhoitustekniikkaa ei vielä ollut, olivat kaikki lähetykset suoria. Samasta syystä ei myöskään lähetyksistä ole jäljellä tallenteita. Äänityslaite saatiin vihdoin vuonna 1934 ja onneksemme Alexis af Enehjelmin vuonna 1936 tekemä kuulokuva radion siihenastisesta historiasta on tallella.

Hyvät kuuntelijat, niin kateellisia kuin me olemmekin täällä Helsingissä, emme ole päässeet yli siitä tosiasiasta, että ensimmäiset yleisradiolähetykset alkoivat Tampereelta, ja että Tamperetta kutsutaan kaikella syyllä Suomen yleisradiotoiminnan ”kehdoksi”.”  Heti perään af Enehjelm kuitenkin toteaa, ettei radiopioneereja suinkaan ole syytä kadehtia, sillä ”he voivat kiittää vain omaa tarmoaan, etteivät lamautuneet kaikesta vastustuksesta ja jopa pilkasta, mikä siihen aikaan oli heidän työnsä ainoana palkkana.” Ihastuttava kuulokuva piirtää kuvan aikalaisten suhtautumisesta kummaan radiomieheen syksyllä 1923.

Sittemmin myös Arvi Hauvonen itse palasi mieluusti Tampereen radion alkuaikoihin. Ullakolta siirryttiin joulukuussa 1924 varta vasten radioasemaksi rakennettuun pieneen taloon Tammerkosken rannalle.  Uudelle asemalle saatiin hyvät ”sponsorit” ja radioluvat kävivät kaupaksi. Lähetyksiä ja lähetystehoa voitiin lisätä ja Tammerkoskelta lähetetty ohjelma oli kuunneltavissa aina Tukholmaa myöten. Pitkällisen harkinnan jälkeen kirkonmiehet antoivat luvan jumalanpalvelusten radioimiseen. Asemalta kuultiin myös radiohistoriamme ensimmäinen suora reportaasi.

Yleisradio perustettiin vuonna 1926 ja vähitellen myös Tammerkosken aseman toiminta siirtyi sen määräysvaltaan. Vuonna 1930 rakennettiin uusi asema Pyynikille ja radiotoiminta Tammerkosken rannalla lakkasi. Lopullisesti Tampereen radio sulautui Yleisradioon vuonna 1934.

Elävä arkisto / Petra Himberg