Ainutlaatuinen pelastusharjoitusalue nousemassa Porissa

Porin lentokentän maastoon on nousemassa Suomessa uudenlainen suuri pelastusharjoittelualue, jossa voivat harjoitella sekä ammattilaiset että esimerkiksi yritykset.

Kotimaa
Libanoniin lähteviä rauhanturvaajia harjoittelemassa Porissa.
Antti Laakso / Yle

Poriin on lähivuosina valmistumassa ainutlaatuinen pelastusharjoittelualue. Lentokentän taakse on jo valmistunut useita harjoittelukenttiä, joilla voidaan harjoitella muun muassa tulipaloja, auto-onnettomuuksia ja kemikaalionnettomuuksia sekä savusukellusta varten.

Alueella harjoittelevat jo tällä hetkellä muun muassa pelastuslaitoksen, armeijan ja lentokentän työntekijät. Lisäksi paikalla on käynyt varusmiehiä ja vapaapalokuntalaisia.

Tarkoitus on, että lähivuosina koulutusta alueella pystytään laajentamaan, kun sinne valmistuu muun muassa eläinpelastusrata, junaonnettomuusharjoittelua varten rakennettu oma alue VR:ltä saatuine vetureineen ja vaunuineen ja kun vielä lento-onnettomuuksiakin varten saadaan valmistettua oma rata. Alueella tehdään tällä hetkellä myös muun muassa autojen törmäystestejä.

Harjoittelu samassa paikassa – suuret hyödyt

Länsi-Suomen Pelastusharjoitusrata on säätiön ylläpitämä ja rakentama, joten sen ei tulevaisuudessa ole tarkoitus tuottaa voittoa. Investoinnit ja käyttökulut pyritään jatkossa kattamaan myymällä alueelle koulutuspaketteja eri viranomaisille sekä muun muassa yrityksille. Vastaavaa rataa ei ole ollut muualla Suomessa.

– Tarkoitus on, että kaikki pelastusharjoittelu voidaan tehdä samassa paikassa. Täällä voi myös yöpyä. Suomeen on kaivattu tällaisia alueita. Aiemmin harjoittelua varten on jouduttu lähtemään jopa ulkomaille, projektipäällikkö Anne Mäkipää sanoo.

Harjoittelualueen rakentamista ovat rahoittaneet Porin kaupunki, Palosuojelurahasto ja Länsi-Suomen Pelastusharjoitusaluesäätiö, joka pyörittää rataa. Ensimmäisen rakennusvaiheen budjetti on 3,4 miljoonaa euroa.

Rataa käyttäviä viranomaisia ovat muun muassa pelastuslaitos, vapaapalokunnat, sairaanhoitopiiri, poliisi, tulli, rajavartiosto, puolustusvoimat ja Finavia.