Urpilainen: SDP sitoutunut eläkeuudistukseen 2017

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei lähde neuvomaan eläkeuudistuksen yksityiskohdissa, koska työmarkkinakeskusjärjestöt alkavat neuvotella uudistuksesta vuodenvaihteessa.

politiikka
Jutta Urpilainen
Jutta UrpilainenYle

SDP on sitoutunut eläkeuudistuksen voimaantuloon vuoden 2017 alussa. Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen muistuttaa, että neuvottelupöydässä ovat kaikki eläkeasiat.

Esillä on ollut yleisen vanhuuseläkeiän alarajan nostamisen lisäksi esimerkiksi osa-aikaeläkkeiden ja niin sanotun työttömyysputken lopettaminen.

- Täytyy muistaa, että sekä työttömyysputkeen että myöskin osa-aikaeläkkeeseen on tehty jo tällä vaalikaudella muutoksia, sanoo Urpilainen.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimuksen perusteella osa-aikaeläkkeen ikäraja nousee 61 vuoteen vuonna 2015. Muutos koskee vuonna 1954 ja sen jälkeen syntyneitä.

Vuonna 2015 myös työttömyysputken ikäraja nousee yhdellä vuodella vuonna 1957 ja myöhemmin syntyneillä. Niin sanottuun työttömyysputkeen ovat päässeet ennen muutosta yli 58-vuotiaat työttömät. He ovat työttöminä saaneet ansiosidonnaista päivärahaa eläkkeellejäämiseen asti.

- En lähde antamaan neuvoja yksityiskohtien osalta työmarkkinaosapuolille. Lähden siitä, että he neuvottelevat eläkejärjestelmästä, sanoo Urpilainen.

Urpilainen ei kaivannut torstaina julkaistulta valtiovarainministeriön ylijohtajan Jukka Pekkarisen työryhmältä suosituksia eläkeratkaisuiksi.

- Minusta on hyvä asia, että työmarkkinaosapuolet, jotka myöskin maksavat meidän työeläkejärjestelmän, pystyvät arvioimaan eri vaihtoehtoja ja siltä pohjalta rakentamaan neuvottelutuloksen, joka turvaa meidän eläkejärjestelmän, sanoo Urpilainen.

Urpilainen on luottavainen, että työmarkkinaosapuolet pystyvät sopuun eläkeratkaisussa, koska järjestöillä on keskinäistä luottamusta juuri syntyneen keskitetyn palkkaratkaisun ansiosta.