1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

VR: Kyseessä laiton työnseisaus

Veturimiesten liiton Helsingin osaston mielenilmaus vaikuttaa pääkaupunkiseudun junaliikenteeseen kutakuinkin lamaannuttavasti perjantaina. Myös vaikutukset kaukoliikenteeseen ovat merkittäviä. VR kehottaa kaikkia matkustajia seuraamaan tiedotteita VR:n verkkosivuilta.

Kotimaan uutiset

VR konsernin toimitusjohtaja Mikael Aro toteaa, että Veturimiesten liiton Helsingin osaston mielenilmaus vaikuttaa pääkaupunkiseudun junaliikenteeseen kutakuinkin lamaannuttavasti perjantaina.

– Ylivoimaisesti suurin osa Helsingin lähiliikenteestä – jopa kokonaan – jää ajamatta perjantaiaamuna. Tällä tietoa kaikki lähijunat Riihimäelle asti jäävät ajamatta, Aro sanoi Ylen Uutisille.

Aro kehottaa kaikkia matkustajia seuraamaan tiedotteita VR:n verkkosivuilta, joita pyritään päivittämään illan ja yön aikana.

– Tämä laiton työnseisaus on tullut työnantajan tietoon tuossa hieman ennen iltaseitsemää. Haluan pahoitella haittaa, mikä tästä asiasta aiheutuu matkustajille.

Veturinkuljettajat järjestävät mielenilmauksen uusien kääntymisaikojen vuoksi. Osasto perustelee tätä sillä, että aiemmin ajat on sovittu yhdessä, mutta nyt työnantaja on muuttanut niitä yksipuolisella päätöksellä. Veturinkuljettajat kertovat olevansa huolissaan turvallisuudesta aikojen lyhentyessä.

VR on reilu viikko sitten allekirjoittanut uuden työehtosopimuksen Veturimiesten Liiton kanssa.

– Siinä yhteydessä sovittiin selkeästi, että kääntymisajat Helsingin asemalla ovat työnantajan ohjeiden varassa ja työnantaja voi niitä muuttaa. Tässä asiassa ei pitänyt olla Veturimiesliiton ja VR:n välillä mitään epäselvää. Tämä on Helsingin paikallisosaston kannanotto ja tekona täysin törkeä, Aro sanoi Yle Uutisille.

VR pyrkii illan aikana neuvotteluihin paikallisosaston kanssa.

– Teemme kaikkemme, että matkustajille aiheutuva haitta olisi mahdollisimman pieni, Aro sanoo.

Yle Uutiset tavoitti torstai-iltana Veturimiesten liiton Helsingin osaston luottamusmiehen Petri Pilven ja ensimmäisen varaluottamusmiehen Jyrki Hietikon. Heidän mukaansa kyse ei ole työehtosopimusasiasta, kuten VR väittää, vaan työaikasopimuksesta.

Lue seuraavaksi