1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA:n laivaston tutkassa lähes näkymätön hävittäjäalus laskettiin vesille - kuin tieteisfilmistä

Vahvasti varustettu sotalaiva hämää vihollisen tutkia.

Havainnekuva Zumwalt -luokan hävittäjäaluksesta. Kuva: US Navy

Yhdysvalloissa on laskettu vesille maan laivaston huippunykyaikainen hävittäjäalus, Zumwalt-luokan hävittäjä, kertoo saksalainen Die Welt -lehti..

183 metriä pitkän aluksen erikoisuus on sen rakenne, jonka ansiosta alusta on erittäin vaikea havaita tutkalla. Laivan jättämä tutkakaiku vastaa pientä kalastusalusta.

Puolustusministeriö Pentagon oli alun perin tilannut yli 30 kappaletta Zumwalt-luokan hävittäjiä, mutta säästösyistä määrää on pienennetty. Ensimmäisen aluksen kustannusarvio on 3,3 - 4 miljardia dollaria.

Laivan jättämä tutkakaiku on pieni siksi, että sen kansirakenteet ovat tasaisia, eikä niissä ole käytännössä lainkaan teräviä kulmia. Laivan runko on teräksen sijaan suurelta osin hiilikuitua ja pinta on käsitelty tutkasäteitä itseensä imevällä materiaalilla.

Laivan aseistuksena on mm. kaksi 155 millimetrin tykkiä, jotka kuitenkin pidetään kannen alla silloin kun niitä ei tarvita. Lisäksi varustukseen kuuluu risteily- ja merimaaliohjuksia.

Laivan syväys on vain kahdeksan metriä, joten se voi toimia matalissa vesissä. Laivan kaksi potkuria käyvät hiljaisilla sähkömoottoreilla. Laivan huoppunopeus on 30 solmua, eli noin 55 kilometriä tunnissa.

Laivan miehistö on hävittäjäalukselle huomattavan pieni, vain noin 150 henkilöä. Tämä johtuu siitä, että monet laivan tekniset toiminnot on automatisoitu.

Laivan sanotaan olevan nyt 87-prosenttisesti valmis. Koekäytön ja harjoitusten jälkeen se on määrä ottaa palveluskäyttöön vuonna 2016.