Ulkoministeriön tietohallintopäällikkö salaisten tietojen verkkovakoilusta: "Kaikki on mahdollista"

Ulkoministeriöllä ei ole täyttä kuvaa siitä, mitä tietoa vakoilijat ovat vieneet, sanoo tietohallintojohtaja Ari Uusikartano.

Kotimaa
Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano.
Kuinka laajasti ulkoministeriötä on vakoiltu - ja miksi? Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano sanoo, että tässä tapauksessa Suomi hävisi kovan kilpavarustelun, hyvistä turvajärjestelyistä huolimatta

Tunkeutujat ottivat ulkoministeriön verkon täysin haltuunsa niiltä osin, kuin sisälle verkkoon pääsivät, vahvistaa tietohallintojohtaja Ari Uusikartano Ylen aamu-tv:lle.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään (siirryt toiseen palveluun), että ministeriön verkko oli täysin ulkopuolisten hallussa.

Kaikkein salaisinta tietoa, eli korkean tason turvaluokiteltuja tietoja ei ole Uusikartanon mukaan urkittu. Näitä tietoja ulkoministeriö säilyttää internetistä eristetyissä verkoissa.

Uusikartano kuitenkin myöntää, ettei siitä ole takeita, etteikö salaisiakin tietoja sisältäviä verkkoja olisi vakoiltu.

- Kaikki on mahdollista. Mutta tutkinnassa ei ole ollut mitään indikaattoria siitä, että luokiteltuihin verkkoihin olisi päästy, hän sanoo.

Ulkopuoliset ovat todistettavasti vakoilleet verkkoa, jossa on alimman turvaluokan julkista ja viranomaisluokiteltua tietoa. Tiedot kiinnostavat urkkijoita, koska ne paljastavat Suomen poliittisen päätöksenteon mekanismeja ja trendejä.

- Näin voidaan seurata, mistä olemme kiinnostuneita ja miten muodostamme politiikkaa.

"Useita eri hyökkäystyökaluja"

Uusikartano kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että ulkoministeriö on havainnut useita eri hyökkäystyökaluja. Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että vakoilijat käyttivät valtiollisten tahojen suosimaa APT-verkkohyökkäystä.

Eilen Uusikartano kertoi Yle Uutisille ministeriön löytäneen Red October -haittaohjelman.

Käynnissä olevaan tutkintaan vedoten hän ei kertonut tarkempia teknisiä yksityiskohtia ohjelmista.

Urkintaa kesti 3-4 vuotta

Vakoilu kesti Uusikartanon mukaan 3-4 vuotta. Kun urkinta viime keväänä paljastui, asiasta käynnistettiin välittömästi tutkinta ja ulkoministeriö tukki löydetyt reiät.

MTV3:n tietojen mukaan vakoilusta epäillään Venäjän ja Kiinan tiedusteluelimiä. Ulkoministeriö on Uusikartanon mukaan ottanut vakoiluasiassa yhteyttä useisiin eri maihin. Hän ei kuitenkaan kerro, mihin.

- Koska syyllistä ei ole löytynyt, emme siinä mielessä voi ottaa yhteyttä [Venäjään tai Kiinaan].

Suomen ulkoministeriöön kohdistuneen laajan verkkovakoilun paljasti eilen MTV3:n uutiset.