1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lentokoneiden lapsivöiden tilalle ehdotetaan lastenistuimia

Nykyisin alle kaksivuotiaalle saa tuoda lentokoneeseen auton turvaistuimen, jos lentoyhtiö kelpuuttaa sen. Australian lentoturvallisuusviranomaisten mukaan turvaistuin olisi koneessa paras paikka nelivuotiaaksi asti.

Australian lentoturvallisuutta valvova laitos CASA ehdottaa, että lentoliikenteessä otettaisiin säännölliseen käyttöön samankaltaiset lasten turvaistuimet kuin autoissa.

CASA on antanut kommentoivaksi alustavan esityksen, jonka mukaan lentoyhtiöiden pitäisi tarjota nykyistä enemmän keinoja pikkulasten turvallisuuden takaamiseksi. Nykyisten sääntöjen mukaan sylissä matkustavalle lapselle riittää lisävyö, joka kiinnitetään aikuisen vyöhön.

CASA:n mukaan kokeet osoittavat, että lisävyö käy turvakeinoksi turbulenssissa tai vastaavissa pienissä poikkeustilanteissa, mutta hätälaskussa se voi aiheuttaa jopa hengenvaaralliset vammat. Turvakaukalo tai -istuin olisi paras vaihtoehto alle nelivuotiaalle matkustajalle, CASA katsoo.

EU:n lentoturvallisuussääntöjen mukaan myös alle kaksivuotiaat eli sylissä matkustavat lapset tarvitsevat koneessa joko lisävyön tai matkustajan tuoman turvaistuimen, jos lentoyhtiö sen hyväksyy. Kaikkia autoihin suunniteltuja turvaistuimia kuitenkin voi kiinnittää lentokoneiden istuimiin.