Kouluterveydenhoitajat on täysin valjastettu HPV-rokotusrumbaan

Parhaillaan kouluterveydenhoitajat eri puolilla Suomea valmistautuvat mittavaan piikitysoperaatioon. Esimerkiksi Hämeenlinnassa HPV- eli papilloomavirusrokotusten antamiseen on kiinnitetty kaikki kaupungin terveydenhoitajat koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta.

terveys
Kouluterveydenhoitaja Anna Alanko-Pitkänen.
Ville Välimäki / Yle

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä papilloomavirus- eli HPV-rokote on otettu mukaan Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan. Suomi on tässä asiassa jälkijunassa, sillä muualla maailmassa, kuten esimerkiksi Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa HPV on ollut jo pitkään osa kansallista rokotusohjelmaa.

Kunnat voivat aloittaa yhdeksäsluokkalaisten tyttöjen rokottamisen marraskuussa.

Marraskuun 18. päivänä Hämeenlinnassa alkavan rokotuskimaran aluksi HPV-piikin saavat kaikki yhdeksäsluokkalaiset tytöt, jotta he ehtivät saada kaikki kolme rokotusannosta ennen kuin päättävät peruskoulunsa.

– Hämeenlinnassa rokotetaan marraskuun puolivälin ja toukokuun lopun välillä kaikkiaan noin 1 400 tyttöä. Yhdeksäsluokkalaisten lisäksi rokotuksen saavat kuudes-, seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaiset, kertoo hämeenlinnalainen kouluterveydenhoitaja Anna Alanko-Pitkänen.

Jatkossa tytöt rokotetaan aina kuudennella luokalla.

Kannattaako HPV-rokote ottaa?

Vaikka kohdunkaulan syöpää ehkäisevä HPV-rokote onkin nyt osa kansallista rokotusohjelmaa, on rokotteen ottaminen vapaaehtoista. Muutaman vuoden takainen sikainfluenssa-katastrofi on saanut monet vanhemmat miettimään HPV-rokotteen hyödyllisyyttä.

– On paljon vanhempia, joiden mielestä rokote pitää ehdottomasti ottaa, mutta toki on myös sellaisia vanhempia, jotka miettivät kannattako rokotus ottaa, onko siitä mitään hyötyä ja mitä haittavaikutuksia rokotteella on.

Me tiedämme tästä rokotteesta todella paljon enemmän kuin siitä sikainfluenssarokotteesta.

Tuija Leino

Alanko-Pitkänen muistuttaa huolestuneita vanhempia siitä, että kyseessä on erilainen rokote kuin vuonna 2009, jolloin sikainfluenssarokote annettiin. Nyt on kyseessä pitkään Suomessakin tutkittu rokote.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Tuija Leino rauhoittelee vanhempia HPV-rokotteesta.

– Pandemia-rokotteet tulivat Suomeen hyvin aikaisessa vaiheessa ja niitä oli käytetty todella vähän, kun taas tätä HPV-rokotetta ja tätä nimenomaista valmistetta, mikä tulee meille Suomen rokotusohjelmaan, niin sitä on ehditty käyttää jo paljon. Cervarix-annoksia on jaettu jo lähes 50 miljoonaa. Eli me tiedämme tästä rokotteesta todella paljon enemmän kuin siitä sikainfluenssarokotteesta.

Rokote ehkäisee erityisesti kohdunkaulan syövän esiasteita

Maailman terveysjärjestön WHO:n rokoteturvallisuuskomitea julkaisi kesällä raportin, jonka mukaan yli 175 miljoonan jaetun rokoteannoksen kokemuksella HPV-rokotteiden turvallisuudesta on kiistaton näyttö. Myös Suomessa Tampereen yliopisto on tutkinut HPV-rokotteiden tehoa ja turvallisuutta yli 25 000 nuorella neljän vuoden ajan.

Me täällä THL:ssä sanomme, että tämä on kansantauti ja rokote on tarpeellinen kaikille.

Tuija Leino

– Näissä tehotutkimuksissa HPV-rokote on estänyt syövän esiaseita, sekä lievempiä että vakavampia, ja kaikkein parhaiten se on estänyt juuri niitä esiasteita, jotka ovat todella vakavia, kertoo ylilääkäri Tuija Leino.

HPV-virusten aiheuttamat infektiot ovat hyvin yleisiä. 80 prosenttia ihmisistä saa viruksen ja joka kolmannella hiukan yli 20-vuotiaalla virus on tälläkin hetkellä. Vaikka HPV-virusten aiheuttamat syövät ovat pojilla harvinaisia, ovat pojat viruksen kantajia siinä missä tytötkin.

– Me täällä THL:ssä sanomme, että tämä on kansantauti ja rokote on tarpeellinen kaikille. Tärkeää olisi saada kaikki tytöt rokotettua ennen kuin he aloittavat seksin, sillä niin saisimme katkaistua virusten leviämisketjun, korostaa ylilääkäri Tuija Leino.

THL on lähettänyt kaikille rokotusohjelmaan kuuluville tytöille ja heidän vanhemmilleen tiedotteen HPV-rokotuksista. Ennen rokotusten alkamista tytöt vanhempineen saavat vielä myös rokotuksia koskevan lupalomakkeen.