"Suuret tulot kertovat vain kovasta työstä"

Pyhtääläinen teollisuusneuvos Reino Uusitalo ei koe verotietojensa julkista retostelua kiusalliseksi. Pyroll-yhtiön perustaja on vahvasti sitä mieltä, että onnellisuus syntyy muista asioista kuin rahasta.

verotus
Teollisuusneuvos Reino Uusitalo
Teollisuusneuvos Reino Uusitalo omistaa Pyhtäällä muun muassa Pyroll Areena -lähiliikuntahallin. Hallissa käy noin 20 000 ihmistä vuodessa.Juha Korhonen / Yle

Kymenlaakson suurituloisimpien listan kärjessä keikkuu jälleen tuttu nimi. Perjantaina julkaistujen viime vuoden verotietojen mukaan maakunnassa eniten ansiotuloja keräsi pyhtääläinen teollisuusneuvos ja yrittäjä Reino Uusitalo, jonka ansiotulot olivat 642 515 euroa. Kun mukaan lasketaan myös pääomatulot, löytyy Uusitalo maakunnan tulolistan sijalta kuusi.

Verotietojen julkistuspäivänä tiedostusvälieet eivät juuri muita aiheita käsittelekään. Julkkisten ja yritysjohtajien tulot kerrotaan julki salamannopeasti, ja saman alan ihmisten tuloja vertaillaan keskenään suuresti hämmästellen.

Reino Uusitalo ei koe tulojensa käsittelyä julkisuudessa kiusalliseksi. Hänen mielestään verotiedot kertovat vain siitä, mitä ihminen on saanut vuodessa aikaiseksi.

- Tulot eivät ole tulleet onnella, vaan riskinotolla ja kovalla työllä. Se kertoo, että on saavutettu jotain, toteaa Uusitalo.

Reino Uusitalo aloitti yrittäjänä vuonna 1973, kun hän lopetti vastaavan mestarin työt Hovinsaaren paperitehtaalla. Idea käärepapereita valmistavasta yrityksestä oli muhinut mielessä jo hyvän tovin.

- Yrittäjähenkeä minussa oli jo pikkupoikana. Myin joulukortteja ja muuta saadakseni omaa rahaa, Uusitalo kertoo.

Taaksepäin ei saa katsella

Pyroll-yhtiö aloitti vanhaan navettaan rakennetuissa tiloissa. Oman yrityksen perustaminen ei Uusitaloa hirvittänyt. Toiminta lähti hänen mukaansa pikkuhiljaa liikkeelle kovalla työllä ja pitämällä "markat kurissa". Töitä tehtiin joka päivä, ja viikonloppuisin kerättiin jätepaperia vaihdettavaksi rulliin, josta käärepaperit valmistettiin.

Alku oli vaikea muun muassa ihmisten palkkaamisen ja laitteisiin investoimisen vuoksi, mutta Uusitalo kertoo lopulta tottuneensa jatkuvaan riskinottoon. Oman kantokykynsä perusteella hän otti koko ajan suurempia ja suurempia riskejä. Hänen periaatteensa yrityksen johtamiseen on yksinkertainen.

- Ei pidä katsella taaksepäin, vaan pitää osata uusiutua. Se mikä on ollut hyvä bisnes aiemmin, ei aina kanna pitkälle. Uusia innovaatioita pitää kehittää ja olla rohkeutta investoida, Uusitalo sanoo.

Nykyisin Pyroll työllistää noin 500 ihmistä, ja yhtiön liikevaihto on noin 85 miljoonaa euroa. Uusitalo ei ole enää mukana yhtiön päivittäisessä johtamisessa, mutta hän on edelleen yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Viime vuosina on puhuttu myös niin sanotusta pakkoyrittäjyydestä, kun työttömäksi jääneitä ihmisiä on työvoimakoulutuksen kautta usutettu perustamaan omia firmoja. Reino Uusitalo muistuttaa kuitenkin, että yrittäjyys lähtee aina ihmisestä itsestään. Uusitalo laittaa toivonsa nuoreen sukupolveen, jota hän kehuu kansainväliseksi ja osaavaksi.

Ikuisuuskysymykseen siitä, tekeekö raha onnelliseksi, Uusitalo vastaa näin.

- Ei raha tee onnelliseksi. Raha on rahaa, mutta onnellisuus syntyy siitä mitä ihminen kokee. Tasapainoinen elämä, työ, ystävät, hyvinvointi ja perhe. Siinä se on, toteaa Uusitalo.

Mitä kunta saa suurituloisen verorahoilla?

Suurten tulojensa ja maksamiensa verojen myötä Uusitalo hyödyttää myös Pyhtään kuntaa. Pyhtään kunnanjohtaja Olli Nuuttila kertoo, että jo yhden keskiansioisen henkilön vuoden verotuloilla saadaan katettua yhden peruskoululaisen vuosi koulussa. 100 000 veroeurolla kunta saa aikaan kaikenlaista, kertoo Nuuttila.

- Sillä summalla pystyisimme kustantamaan yhden terveyskeskuslääkärin tai muutaman sairaanhoitajan vuodeksi. Laskin myös, että kunnan kiinteistöjä pystyisi lämmittämään kaukolämmöllä neljä kuukautta 100 000 eurolla, kertoo Nuuttila.