Polion pelätään palaavan Eurooppaan

Poliovirusta on todettu aivan Euroopan etelärajalla Syyriassa ja Israelissa. Euroopassa monet maat ovat tuudittautuneet turvallisuudentunteeseen ja alkaneet olla välinpitämättömämpiä rokotuksissa.

Ulkomaat

Tutkijat pelkäävät ensimmäistä kertaa vuosiin, että polio palaisi Eurooppaan. Polio on ollut viime vuosikymmenet vain vähäinen uhka Euroopassa, mutta nyt sen pelätään palaavan, kirjoittaa Nature-lehti.

Poliovirus on tehnyt paluun aivan Euroopan eteläpuolella, Syyriassa ja Israelissa. Maailman terveysjärjestö WHO julisti polion kitketyksi Euroopasta 2002. Alue käsittää 53 valtiota.

Naturen mukaan Eurooppa on kuitenkin yllättävänkin haavoittuvainen polion suhteen. Valvontajärjestelmissä on puutteita ja monet maat ovat vähentäneet rokotusten määrää. Tästä syystä useat maat ovat haavoittuvaisia mahdolliselle epidemialle.

Jopa 12 miljoonaa lasta EU-maissa on rokottamatta poliota vastaan.

Muun muassa Britanniassa ja Saksassa sekä Kreikassa ja Turkissa on keskinkertainen riski polioepidemian leviämiseen. Korkea polioepidemiariski on kuitenkin Bosnia-Herzegovinassa, Romaniassa, Ukrainassa ja Georgiassa. Sen sijaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa epidemiariski on pieni.

Polioa esiintyy enää kotoperäisenä ainoastaan kolmessa maassa: Afganistanissa, Pakistanissa ja Nigeriassa. Hajanaisia epidemioita on esiintynyt viime vuosina siellä täällä, erityisesti Afrikassa. Tänä vuonna Somaliassa on tavattu 174 poliotapausta.

Lokakuussa poliota todettiin kuitenkin myös Syyrian Deir al-Zorin maakunnassa. Vahvistettuja tapauksia on 12 ja muutamia muita epäillään. Tutkijoiden mukaan tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä halvausoireita ilmenee vain noin yhdessä kahdestasadasta poliotartunnasta. Tartunnat ovat todennäköisesti seurausta siitä, että rokotukset ovat jääneet lapsilla saamatta sisällissodan vuoksi.

Syyrian epidemian pelätään leviävän erityisesti pakolaisten mukana. Syyriasta pakenee päivittäin yli 4 000 ihmistä naapurimaihin ja sitä kautta osa myös Eurooppaan.

Israelin viemäreissä kuhisee

Israelissa puolestaan on erilainen mutta myös huolestuttava tilanne. Israelissa on erinomainen rokotekattavuus, mutta villiä poliovirusta on löytynyt viemärivedestä useissa kaupungeissa Etelä-Israelissa sekä palestiinalaisalueilla Länsirannalla ja Gazassa. WHO arvioi, että epidemia saattaa levitä Israelista kansainvälisesti, koska virusta on kiertänyt jo pitkään viemärivedessä.

Euroopan maista vain kourallinen seuloo polioviruksia viemärivedestä. Asiantuntijat varoittavat, että tästä syystä virus saattaa levitä laajasti ja se havaitaan vasta, kun epidemia on jo käynnissä. Viemäriseurantoja tehdään lähinnä Itä-Euroopan maissa. Suomessa jätevesiseuranta tehdään.

Tähän mennessä Israelista on löytynyt 42 ihmistä, jotka ovat levittäneet poliovirusta ulosteissaan. Kenelläkään heistä ei ollut oireita taudista, ja kaikki olivat täysin rokotettuja virusta vastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun poliota on löytynyt laajasti ilman sairastapauksia.

Valtaosassa EU-maita käytetään tapetuista viruksista tehtyä pistettävää rokotetta, joka antaa hyvän suojan tautia vastaan, mutta ei välttämättä tapa virusta suolistossa. Tämän vuoksi rokotetutkin ihmiset saattavat levittää virusta. Riski sairastumiseen on korkea esimerkiksi vastasyntyneillä, jotka eivät ole vielä saaneet rokotetta.

Israelissa on elokuusta saakka annettu yli 890 000 lapselle suun kautta annettava poliorokote. Suun kautta annettavassa rokotteessa annetaan laimennettuja, eläviä viruksia. Sen suoja on korkeampi, mutta virus saattaa villiintyä herkemmin.

WHO ja Unicef aikovat aloittaa laajat rokotuskampanjat koko Lähi-idän alueella. Asiantuntijat selvittävät, onko Syyrian epidemia peräisin Israelista, mitä pidetään ennakkoarvioissa todennäköisenä.