1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lappiräppi siivittää Movember-kampanjaa - kuuntele

Alkaa olla selvää, että 10 vuotta sitten Australiasta lähtenyt Movember on tullut Suomeen jäädäkseen. On syntynyt Movember-sukupolvi, joka kerää vuosittain varoja eturauhas- ja kivessyöpätutkimukseen. Rovaniemen Movember-kampanja sai tälle vuodelle oman biisinsä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Marraskuu tuo katukuvaan miesten terveyden puolesta puhuvat viiksekkäät sanansaattajat. Viime vuonna Movember keräsi lahjoituksina Suomessa lähes 300 000 euroa. Sivustolle rekisteröityneitä viiksien kasvattajia oli 15 000. Rovaniemen MoRo Bros-joukkueessa on Movemberin ensimmäisenä päivänä reilut sata jäsentä.

- Tälle vuodelle on tavoite tuplata keräyssumma ja saada kasaan 10 000 euroa, Rovaniemen kampanjaa vetävä Mikko Hokkanen sanoo.

Vaikka Movemberia tehdään poikamaisella huumorilla, sen vaikutus on ollut Suomessa merkittävä. Viiksivillitystä verrataan usein Roosa nauha-kampanjaan ja Movember onkin saamassa samanlaisen paikan suomalaisessa terveystiedottamisessa. Rovaniemen kampanjan vetäjät myöntävät itsekin, että vasta Movember herätti huomaamaan ongelman laajuuden.

- Kolme vuotta sitten, ennen kun osallistuin Movemberiin ensimmäisen kerran, en ollut tajunnut kuinka yleinen ja vakava ongelma eturauhassyöpä on meille suomalaismiehille, MoRo Bro Hokkanen sanoo.

Meistä voisi puhua Movember-sukupolvena. Kampanjan ansiosta nuoret miehet tietävät eturauhas- ja kivessyövästä enemmän kuin 10-20 vuotta sitten.

MoRo Bro Tommi Hyvönen

- Meistä voisi puhua Movember-sukupolvena. Epäilen, että meidän sukupolvemme tietää kampanjan takia enemmän eturauhas- ja kivessyövästä kuin nuoret miehet esimerkiksi 10-20 vuotta sitten, Tommi Hyvönen jatkaa.

Mo Sistat ja muut tukijat tervetulleita

Kampanjaan osallistuvat miehet (Mo Brot) rekisteröityvät fi.movember.com-sivulla, ajelevat kasvonsa sileiksi marraskuun ensimmäisenä päivänä ja antavat viiksien kasvaa kuun loppuun asti. Miesten tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon tukijoita viiksienkasvatusprojektilleen.

Kaikki lahjoitukset menevät suoraan Syöpäsäätiölle, joka ohjaa varat eturauhas- ja kivessyöpätutkimukseen Suomessa. Movember-kampanjaan voivat osallistua muutkin kuin viiksiä kasvattavat miehet. Movember Suomi-sivulle voi luoda esimerkiksi naisille räätälöidyn Mo Sista- profiilin tai joukkueen rahankeräystä varten. 

Vuoden 2013 Movemberiin ovat lupautuneet mukaan useat julkisuuden henkilöt, kuten Mato Valtonen, Duudsonien HP Parviainen ja jääkiekkoilija Ville Peltonen. Urheilupiirit ovat muutenkin hyvin edustettuina: mukana on esimerkiksi jääkiekon liigajoukkueet ja suomalainen jalkapalloilu. Rovaniemen Movember-tiimiä vahvistavat muun muassa jalkapalloilijat Alexander Kokko ja Nicolas Otaru RoPSista, tv-kokki Tero Mäntykangas ja YleX:n Viki Eerikkilä.

- Julkisuuden henkilöiden kautta saamme tietoa leviämään vielä paremmin, MoRo Bro Hyvönen kiittelee.

Lappilaisista urheiluseuroista mukana ovat muun muassa PerPo, RoPS, FC Santa Claus ja Roki Naiset. Lappilaisräppäri Talonpoika Lalli tukee Rollon Movember-kampanjaa uudella kappaleellaan Pelekät, jonka voit kuunnella oheisesta linkistä.