Trion uusi pysäköintijärjestelmä tökkii

Kauppakeskus Trio Lahdessa otti reilu kuukausi sitten käyttöön uuden pysäköintijärjestelmän, jonka oli määrä nopeuttaa ulosajoa pysäköintihallista. Järjestelmässä on kuitenkin häiriöitä. Ruuhkaa ulosajorampille ovat aiheuttaneet myös hämmentyneet asiakkaat.

pysäköinti
Trion pysäköintihalliin ajaa autoja.
Raisa Autio / Yle

Trion uusi pysäköintiärjestelmä kuvaa parkkihalliin ajavan auton rekisterikilven. Ulosajaessa kamera tunnistaa kilven ja avaa puomin automaattisesti. Näin autoilijan ei tarvitse pysähtyä syöttämään pysäköintilipuketta puomin lipukeautomaattiin.

Järjestelmässä on kuitenkin ollut ajoittain häriiöitä ja se on jouduttu ajamaan alas usemman kerran, kertoo kauppakeskuspäällikkö Ulla-Maija Kemppi. Järjestelmää kehitetään hänen mukaansa jatkuvasti toimivammaksi.

Puomin toimimattomuus saattaa johtua välillä myös esimerkiksi likaisista tai vinossa olevista rekisterikilvistä, joita kamera ei tunnista, muistuttaa Kemppi. Jos puomi ei avaudu automaattisesti, pääsee kauppahallista aina ulos syöttämällä lipukkeen automaattiin.

Asiakkaat eivät ole vielä heränneet muutokseen

Muutamat asiakkaat ovat Ulla-Maija Kempin mukaan kyselleet, käyttääkö kauppakeskus kuvaamiaan rekisteritietoja johonkin muuhun kuin pysäköinnin valvomiseen. Rekisterikilvet kuvataan kuitenkin ainoastaan pysäköintijärjestelmän käyttöön.

Enemmän hämmennystä on herättänyt se, että Trion hallissa ensimmäinen pysäköintitunti ei enää ole kaikille ilmainen. Ilmaisen tunnin saa nyt vain kauppakeskuksen liikkeistä ostosten yhteydessä saatavalla lipukkeella, joka on syötettävä maksuautomaattiin.

Jotkut asiakkaat ovat ajaneet ulosmenorampille maksamatta pysäköintiä, jolloin puomi on pysynyt kiinni ja ruuhkia on syntynyt, harmittelee kauppakeskuspäällikkö Kemppi.

Hän ei osaa arvioida, onko uusi järjestelmä toiminut toivotulla tavalla eli vähentänyt ruuhkia.