Pyhäinpäivä aloittaa hautausmaiden kynttiläsesongin

Lauantaina vietetään Pyhäinpäivää, jolloin muistetaan erityisesti jo pois nukkuneita läheisiä. Illan hämärtyessä hautausmaat loistavat tuhansista kynttilöistä kuin juhla-asuissaan. Nurmon hautausmaalla kynttilät palavat usein myös juhlapyhien ulkopuolella.

Muualle haudattujen muistokivi Nurmon hautausmaalla. Kuva: Johanna Manu / Yle

Hautausmaa on monelle läheisensä menettäneelle surun tyyssija, mutta Nurmon hautausmaalla yli 30 vuotta työskennellyt erityisammattimies Risto Kultti kokee hautausmaan muistojen maana. Välillä muistot herkistävät, mutta aina hautausmaallakaan ei muistella surumielin.

Pimeimmän vuodenajan myötä haudoille tuodaan kukkalaitteiden sijaan kynttilöitä.

– Yhteen aikaan suositut värikkäät hautakynttilät ovat vaihtuneet jälleen perinteisiin, Risto Kultti sanoo.

Hautausmailla suositaan nykyään paljon myös lyhtyjä hautakynttilöiden sijaan.

Nurmon hautausmaalla on pari tuhatta hautakiveä ja hautasijoja on keskimäärin 2-8 per hauta. Tästä voidaan laskea, että myös kynttilöitä ja niistä jäljelle jäävää jätettä tulee paljon muun roskan ohella. Neljä kertaa vuodessa tyhjennettävät kahden kuutiometrin astiat ovat aina tyhjennettäessä täynnä. Kultti kuitenkin iloitsee siitä, että kierrätys toimii hyvin ja kaikki jäte saadaan hyötykäyttöön.

– Muovijäte menee lämpövoimalaan, metalli metallinkeräykseen ja kompostijäte käytetään myös niin, ettei mitään viedä kaatopaikalle, Kultti kertoo.