Näin halpaa bensiini oli kymmenen vuotta sitten

Bensiinin litrahinnat ovat nousseet kymmenessä vuodessa keskimäärin 50 senttiä litraa kohden. Paluuta polkuhintoihin ei kuitenkaan enää ole. Siitä pitävät huolen kiristyneet maailmanmarkkinahinnat sekä edelleen erittäin kattava jälleenmyyntiverkosto. Nyt jälleenmyyjät hakevat katetta myymälämyynnistä.

Kotimaa
Tankkaus
Yle Lappeenranta

Harva enää muistaa, että kymmenen vuotta sitten bensiinimarkkinoilla vallitsi todelliset kuluttajan markkinat. Hintasota kävi pahimmillaan jopa niin kuumana, että jälleenmyyjät joutuivat myymään bensiiniä alle tukkuhintojen.

Esimerkiksi marraskuussa 2003 Yle Uutiset Kaakkois-Suomesta teki ensimmäiseen lähetykseen katsauksen bensiin jälleenmyyntihintoihin. Kymmenen vuotta sitten 95 oktaanin bensiinin hinta vaihteli uutisten tekemän kyselyn mukaan "ysiviitosen" hinta liikkui 99 sentin ja euron ja neljän sentin välillä.

- Kyllä ne hulluja aikoja olivat. eli ei silloin ulkomyynnillä rahaa yrittäjä kyllä tehnyt, kertoo Suomen Bensiinkauppiaiden liiton hallituksen varapuheenjohtaja Vesa Jaskari.

Polttoaine.net -sivuston (siirryt toiseen palveluun) seurannan mukaan tällä hetkellä 95E10-bensiinin hintahaitari on 1,4 ja 1,7 euron välillä.

"Kyllä sheikki aina omansa ottaa"

Huoltoasemayrittäjänä toimiva Vesa Jaskari korostaa, että koronnut hinta ei ole mennyt jälleenmyyjän taskuun, vaan pikemminkin maan alle.

- Hinnoittelu ei edelleenkään ole tervettä. Ainoa mikä on kasvanut on yrittäjän pääoma maan alla tankissa, kun tukkuhinnat ovat nousseet, Jaskari sanoo.

Jaskarin mukaan maailmanlaajuiset markkinat ovat kiristyneet ja myös öljyvarantojen rajallisuus vaikuttaa hintoihin.

Hinnoittelu ei edelleenkään ole tervettä. Ainoa mikä on kasvanut on yrittäjän pääoma maan alla tankissa.

Suomen Bensiinkauppiaiden liiton hallituksen varapuheenjohtaja Vesa Jaskari.

- Kyllä sheikki aina omansa välistä pois ottaa, eli eivät tästä hinnannoususta yrittäjät tai kuluttajat ole hyötyneet, Jaskari sanoo.

Jälleenmyyntiverkko ennallaan

Kymmenen vuoden takaisen bensiinisodan yhteydessä puhuttiin paljon myös liian laajasta jälleenmyyntiverkostosta. Jaskarin mielestä muutosta parempaan ei ole tapahtunut.

- Kylmäasemien määrän kasvu on merkinnyt sitä, että jälleenmyyntipisteitä on yhtä paljon kuin kymmenen vuotta sitten, Jaskari sanoo.

Hänen mukaansa bensiinin hintavaihteluihin vaikuttavat myös paikalliset erot.

- Jossain hintaan voi vaikuttaa paikallinen kilpailutilanne, jossain taas se miten pitkään kesälaatua myydään syksyisin, Jaskari taustoittaa.

Alle euron litrahintoihin ei enää paluuta

Jaskarin mukaan kymmenen vuoden takaisiin hintoihin ei enää ole paluuta. Siitä pitää huolen suurten öljy-yhtiöiden välinen kilpailu.

- Sisäkaupalla yrittäjät pitävät työntekijät töissä ja yrittäjän leivässä kiinni. Myymälöiden valikoimien pitää olla monipuolisempia kuin aikaisemmin, Jaskari sanoo.