Hurjat hirviöt juhlivat kuolleiden päivää - video

Halloweenia tai kuolleiden päivää on vietetty riehakkaissa tunnelmissa eri puolella maailmaa. Kristillisperäinen juhlapyhä on levinnyt innolla myös muun muassa Japaniin ja Kiinaan.

Ulkomaat
Scream-elokuvan tyyliseen maskiin pukeutunut hahmo poseeraa viikateen kanssa PGE:n stadionin edessä Puolan Gdanskissa.
Scream-elokuvan tyyliseen maskiin pukeutunut hahmo poseeraa viikateen kanssa PGE:n stadionin edessä Puolan Gdanskissa.Adam Warzawa / EPA
Halloween kulkue
Yhdysvalloissa New Yorkissa nähtiin torstai-iltana halloween-aiheinen paraati.

Viime yönä noidat, kummitukset ja esi-isien henget ovat olleet liikkeellä ympäri maailmaa. Halloweenia eli kaikkien pyhien aattoa vietetään pyhäinpäivää edeltävänä iltana ja yönä. Myös perjantain pyhäinpäivän viettoon liittyy kuolleiden esi-isien muistelua varsinkin katolisissa maissa. Suomessa pyhäinpäivä on vasta lauantaina.

Esimerkiksi Filippiineillä kuolleiden päivänä miljoonat ihmiset kokoontuvat hautausmaille juhlimaan esi-isiensä kanssa. Kirkko on vedonnut siihen, että päivää vietettäisiin rauhallisin menoin, mutta toiveet kaikuivat kuuroille korville. Juhlakansalla oli hautausmailla mukanaan alkoholia, kannettavia musiikkisoittimia sekä karaokelaitteita.

– Kun juhlimme kuolleiden päivää, juhlimme samalla myös elämää, sanoi hautausmaalla vieraillut Marcelino Cabrera.

– Me laulamme heille (kuolleille sukulaisille) lauluja, hän jatkoi giniä paperikupistaan naukaten.

Myös Meksikossa kuolleiden päivä on riehakas juhla pääkallosokerileivoksineen ja viineineen hautausmailla. Tänä vuonna Meksikon pääkaupungissa Méxicossa juhlittiin erityisesti "Luurankoladyn" syntymäpäivää – erittäin suosittu Catrina-hahmo näki päivänvalon tasan sata vuotta sitten animaatiopiirtäjä José Guadalope Posadan kynästä.

Lady on innoittanut kymmeniä tuhansia naamiaispukeutujia myös Yhdysvalloissa. Muiden muassa pop-tähti Fergie sekä näyttelijä Sandra Bullock esittelivät omia luurankoleidi-asujaan.

New Yorkissa puolestaan halloween-paraatiin osallistui jopa 50 000 ihmistä.

Halloweenin vietto puolestaan on levinnyt populaarikulttuurin avulla niihinkin maihin, joiden perinteisiin se ei ole aiemmin kuulunut. Hirviöasuisia ihmisiä on näkynyt naamiaispukeutumista rakastavissa Aasian maissa. Esimerkiksi Japanissa yli tuhat zombia marssi Tokion kaduilla. Aasiassa halloweenin vietosta, samoin kuin joulusta, on riisuttu kaikki uskonnolliset viittaukset.

Venäjällä ortodoksikirkko taas ei katso halloweenia hyvällä silmällä.

– Ihmiset ajattelevat, että se on vain vitsi - harmitonta ja hauskaa. Pahat henget ajattelevat toisin, sanoi Venäjän ortodoksikirkon tiedotuspäällikkö Vsevolod Tshaplin.

Lähteet: AFP, AP