Kymenlaakson tulokärki uudistui – miljoonatulot puolittuivat

Tulolistojen kärkipaikat vaihtuivat lähes tyystin viime vuodesta Kymenlaaksossa. Sekä pääomatulo- että ansiotulolistan ykköspaikoilta löytyvät tutut nimet, mutta muuten listat ovat menneet uuteen uskoon. Yli miljoonan tienanneita oli viime vuonna selkeästi vähemmän kuin vuonna 2011.

verotus
Kukkarosta pursuaa ulos seteleitä.
Yle

Kymenlaakson kovimmat pääomatulot nappasi viime vuonna tuttu mies. Robin Hood -tavarataloketjun vuosia sitten kaupannut kotkalainen Jukka Saastamoinen keräsi 1,70 miljoonan euron tienestit, ja on listan selkeä ykkönen.

Tämän jälkeen pääomatulolistalta löytyykin vähemmän tuttuja nimiä. Toisena on rakennusalalla toimiva pyhtääläinen Vesa Kinnunen 1,09 miljoonan euron tuloilla. Kolmantena ja neljäntenä ovat kouvolalaiset Esa ja Pia Kesti. Esa Kesti on Kouvolan Eläinlääkäriaseman toimitusjohtaja ja Pia Kesti eläinlääkäri samalla asemalla. Molempien pääomatulot ovat pyöristetysti 1,06 miljoonaa euroa. Kouvolan Eläinlääkäriasema kuuluu Univet-ketjuun. Viiden kärjen täydentää kouvolalainen yrittäjä Tuomo Salonen, joka on tuttu muun muassa teollisuuden purkutöitä tekevästä Umaconista.

Kovimmat ansiotulot kahmaisi pyhtääläinen yrittäjä Reino Uusitalo. Uusitalon ansiotulot olivat viime vuonna 640 000 euroa. Paperinjalostusyhtiö Pyrollin perustanut Uusitalo oli vuonna 2011 koko Kymenlaakson kovatuloisin. Toiseksi kovimmat ansiotulot oli Jukka Timperillä (430 000 euroa) ja kolmantena listalla on Jari Ravantti (370 000 euroa). Viiden kärkeen mahtuvat myös kirurgi Jarkko Toivonen sekä ortopedi Harri Kauppinen, kotkalaisia molemmat. Toivosen ja Kauppisen ansiotulot olivat noin 360 000 euroa. Uusitaloa lukuun ottamatta kaikki ansiotulolistan kärkipaikat menivät uuteen osoitteeseen.

Miljoonan tienanneita puolet vähemmän

Kun pääoma- ja ansiotulot ynnätään yhteen, kovatuloisten lista on varsin miesvoittoinen. Kymmenen eniten tienanneen kymenlaaksolaisen joukkoon mahtuu ainoastaan Pia Kesti. Vuoden 2012 Yrittäjänaiseksi Valittu yrittäjä Valeria Hirvonen löytyy listan sijalta 35.

Nuoria listan kärkipäästä ei montaa löydy. Myllykoski-konsernin omistajasuvun jäsenet Gustaf ja Emelie Björnberg ovat maakunnan nuorimmat suurituloiset, mutta hekin ovat jo selkeästi kolmenkympin rajapyykin ylittäneitä.

Ylipäänsä kovatuloisimmat eivät viime vuonna tienanneet yhtä paljon kuin vuonna 2011. Vuonna 2011 viisi henkilöä keräsi yli 1,2 miljoonaa euroa pelkästään pääomatuloilla. Nyt tämän rajan ylittää ainoastaan Jukka Saastamoinen. Yli miljoonan pääomatuloihin pääsi viime vuonna vain neljä henkilöä. Määrä on lähes puolittunut vuodesta 2011, jolloin yli miljoonan tienanneita oli seitsemän kappaletta.

Kunnan- ja kaupunginjohtajista kahdensadan eniten tuloja keränneen joukkoon mahtuu ainoastaan Kouvolan Lauri Lamminmäki. Hänen palkkatulonsa olivat 170 000 euroa. Kotkan Henry Lindelöf tienasi 15 000 euroa vähemmän.