Espanjassa Suomen tapausta muistuttava tietomurto

Espanjan ulkoministeriöön kohdistunut urkinta huomattiin Suomen tapaan vasta ulkomaalaisen kumppanin antaman vinkin jälkeen

Ulkomaat

Espanjassa maan ulkoministeriö oli vakoilun kohteena muutama vuosi sitten tavalla, joka muistuttaa Suomen tapausta. El Pais -lehden mukaan vakoilutapaus havaittiin vuonna 2009. Ulkoministeriön tietojärjestelmään oli ujutettu tietoja kopioiva troijalainen.

Vakoilua ei havaittu ennen kuin espanjalaiset saivat siitä vinkin Sveitsin tiedustelupalvelulta, eikä koskaan selvinnyt miten pitkään tietoja oli urkittu ulkoministeriöstä.

Espanjan oman tiedustelukeskuksen CNI:n mukaan haittaohjelma oli niin kehittynyt, että oli syytä olettaa jonkun valtion olleen asialla. Urkinnan paljastuttua epäiltiin Venäjää mutta viime aikaisten Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n toimintaa koskevien paljastusten jälkeen epäilyt ovat myös kohdistuneet Yhdysvaltoihin.

Espanjassa Suomen tietovuoto ei sinänsä ole herättänyt huomiota eikä sitä ole yhdistetty Espanjan tapaukseen.

Uutinen huomattu naapurimaissa

Ruotsissa ja Venäjällä tiedotusvälineet ovat kertoneet Suomen tapauksesta. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt kommentoi uutista Twitter-tilillään sanoen, että Suomen tapaus osoittaa valppauden tarpeen koska liikkeellä on päättäväisiä ja vahvoja tiedustelualan toimijoita.

Venäjällä on joissakin blogikommenteissa ihmetelty Suomen hyväuskoisuutta. Lisäksi blogeissa on väitetty, että nyt yritetään kääntää huomio Yhdysvaltain urkintakohusta Venäjään ja Kiinaan.

Saksassa Suomen ulkoministeriöön kohdistunut tietomurto on uutisoitu lyhyesti. Saksassa käydään parhaillaan kovaa keskustelua Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n väitetystä urkinnasta, jonka epäillään kohdistuneen muun muassa liittokansleri Angela Merkelin matkapuhelimeen.

Saksassa keskustellaan mahdollisuudesta järjestää liittopäivien kuuleminen tietovuotaja Edward Snowdenin kanssa. Käytännössä Snowdenin tulo Saksaan voisi olla hankalaa, koska Yhdysvallat on vaatinut hänen luovutustaan.