1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Kyösti Kakkonen: "Jotkut rikkaat maalauttavat muotokuviaan ja kunnostelevat kartanoitaan"

Joensuulainen liikemies Kyösti Kakkonen on innokas kotimaisen lasi- ja keramiikkataiteen keräilijä. Pohjois-Karjalan rikkaimpiin kuuluva Kakkonen pitää surullisena, että vaurastuneet unohtavat nykyisin monesti taiteilijoiden tukemisen.

verotus
Liikemies Kyösti Kakkonen.
Timo Leponiemi / Yle

Halpakauppaketju Tokmannin perustajana tunnettu liikemies Kyösti Kakkonen ansaitsi viime vuoden verotietojen mukaan pääomatuloja kahdeksanneksi eniten Pohjois-Karjalassa. Pääomatulot olivat liki miljoona euroa, joista Kakkonen maksoi veroja runsaan kolmanneksen eli noin 300 000 euroa.

Kyösti Kakkosella on valtava kotimaisen lasi- ja keramiikkataiteen kokoelma kodeissaan Joensuussa ja Helsingissä. Kakkonen ei sinällään tee suoraa bisnestä taiteella, koska hän ei myy sitä eteenpäin kerran ostettuaan.

Mielestäni on surullista, että vanhanaikaista valmiutta taiteilijoiden tukemiseen ei ole.

Kyösti Kakkonen

Liikemies pitää valitettavana sitä, että niin harva varakas satsaa taiteeseen.

- Suomessa vaurastuneet henkilöt mieluummin kunnostelevat kartanoitaan, joissa varmuudella voi nähdä ja havaita ilon sillä hetkellä. Tai maalauttavat omia muotokuviaan.

Kannustusta taiteen tukemiseen

Kakkosen mielestä mesenaattityyppinen taiteen tukeminen saisi tulla takaisin maahamme. Kakkonen on hiljattain luvannut tukea nuoria taiteentekijöitä 100 000 eurolla ostamalla heidän teoksiaan. Kakkonen on tukenut voimallisesti muutakin kulttuuritoimintaa.

- Mielestäni on surullista, että vanhanaikaista valmiutta taiteeseen sijoittamiseen ja taiteilijoiden tukemiseen ei ole, kuten meillä on ollut vuosikymmeniä sitten. Ennen katsottiin, että elämässä pärjänneen kunnia-asia on osaltaan tehdä vastuullisuuden työtä tulevien sukupolvien eteen.

Kyösti Kakkosella on viesti kartanoitaan tuunaaville ja muotokuviaan maalauttaville kanssarikkaille.

- Niille ihmisille sanoisin, että ihminen on aika köyhä, jos on pelkästään rahaa eikä mitään muuta näkemyksellisyyttä.

Lue seuraavaksi