1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksityisetsivä Raimo Muurinen on arkielämän Jussi Vares – ilman paheita ja jännitystä

Raimo Muurinen aloitti yksityisetsivänä 1980-luvulla. Osin harrastuksena päivätyön ohella tapahtuneet etsivän työt hän lopetti kuluvan vuoden alussa. Yksityisetsivän työ on kaikkea muuta kuin jännittävää rikosten selvittelyä.

Kotimaan uutiset
Entinen yksityisetsivä Raimo Muurinen
Raimo Muurinen toimi pitkään ykstyisetsivänä.Jari Laasanen/ Yle

Merikarvian Alakylästä on kotoisin kaksi yksityisetsivää. Toisella heistä on ystäviä lain molemmilta puolilta ja hänen heikkouksiinsa kuuluvat kauniit naiset ja olut. Hän on Suomen tunnetuin yksityisetsivä kirjoista ja valkokankaalta. Hänen nimensä on Jussi Valtteri Vares. Toinen heistä on todellisuuden henkilö, yksityisetsivän hommat jo lopettanut Raimo Muurinen.

- Minullahan on poliisin tausta. Jossain vaiheessa 80-luvulla joku tuttavistani ehdotti, että sinähän voisit toimia yksityisetsivänä. Sitä kautta sitten hain luvat ja toimin sitten niissä hommissa pitkän aikaa. Joskus olen miettinyt onko Reijo Mäki ollut tietoinen Merikarvialta kotoisin olevasta etsivästä luodessaan Jussi Vareksen. Tosin mitään yhteistä minulla ei Vareksen kanssa ole, Raimo nauraa.

Ei vauhtia eikä vaarallisia tilanteita

Yksityisetsivän ammatti kiehtoo varmasti jokaisen mielikuvitusta. Mieleen nousee kirjallisuuden ja elokuvien mystiset rikosten selvittäjät. Todellisuus ei kuitenkaan ole tarua ihmeelisempää tässä tapauksessa.

- Totta kai tekisi mieli sanoa, että ajellaan punaisella Jaguarilla, mutta valitettavasti yksityisetsivän toimenkuva on paljon tylsempi ja harmaampi, kuin kirjat ja elokuvat antavat olettaa. Itse tein pääasiassa töitä yrityksille. Lähinnä sen tyylisiä keikkoja, että valvotaan työntekijöiden toimia työnantajan puolesta. Esimerkkinä vaikka sairauslomien todellinen syy. Työnantajalla saattaa olla epäilys, että työntekijä tekee sairauslomalla töitä toisessa yrityksessä. Lisäksi on paljon aviomiesten toimeksiantoja, joissa selvitetään kumppanin uskollisuutta. Niitä keikkoja en mielelläni ottanut.

Poliisi selvittää rikokset

Raimo Muurinen muistuttaa, että varsinaisien rikosten selvittäminen on poliisin työtä, eikä se kuulu yksityisetsivän toimenkuvaan.

- Poliisihan ei meitä tarvitse. Jos poliisin tutkinta ei johda rikoksen selviämiseen niin kyllä siihen on turha yksityisetsivää pyytää. Suomalainen poliisi on niin pätevä, että siihen ei yksityisetsivät pysty. Ei ole välineitä, eikä valtuuksia. Kyllä poliisi hoitaa ne asiat missä poliisia tarvitaan ja jos ne ei poliisilla selviä niin sitten ne ei selviä millään, Raimo kertoo.

Lue seuraavaksi