1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen yhteisöverojättiläinen Bayer – Aspirinin ja heroiinin keksijä  

Saksalaisen monialakonsernin Bayerin tunnetuin suomalaistyöntekijä on Sami Hyypiä. Lääkeviennistä elävä tytäryhtiö Bayer Oy on Suomen toiseksi suurin yhteisöveron maksaja. Yhtiö ilmoittaa maksavansa veronsa Suomeen eettisistä syistä, sillä suuret tulot ovat suomalaistyöntekijöiden ansiota.     

verotus
Aspirin-myyntiauto Hollanissa vuonna 1930.
Aspirin-myyntiauto Hollanissa vuonna 1930.Bayer

150-vuotias yhtiö on nimetty toisen perustajansa Friedrich Bayerin mukaan. Yritys eksperimentoi aluksi tekstiiliväreillä ja toimi kemian alalla ennen kuin innostui myös lääkkeistä.

- Suuret keksinnöt ovat yleensä vahinkoja. Aspirin keksittiin 1899, mutta kukaan ei vuosikymmeniin tiennyt, miksi asetyylisalisyylihappo toimii kivunlievittäjänä. Aspirin on yrityksen tunnetuin tuote maailmalla, Suomessa se on Bepanthen, sanoo Bayerin viestintäjohtaja Niko Palosuo.

Vuonna 1896 yhtiö haki patenttia heroiinille. Myös muut lääkeyhtiöt keksivät kilvan piristeitä ihmisen arjen pyörittämiseksi. Hyvin moni nykyisistä huumeista on aikoinaan keksitty lääkkeiksi.

Polttoainetta raketteihin pakkotyövoimalla

Bayer ei kiellä menneisyyttään natsivallan aikana, vaikkei sitä varsinaisesti tuo esillekään. Kysyttäessä yhtiö ilmoittaa avoimesti, että sodan aikana joka kolmas tehtaiden työntekijä oli pakkotyössä. Keskitysleirivankeja ei yhtiön mukaan kuitenkaan työvoimana käytetty.

- Esimerkiksi saksalaisen sotakoneiston rakettimoottoreissa käytettiin polttoaineita, jotka olivat Bayerin tehtailta, viestintäjohtaja Palosuo sanoo.

Bayerilla on monia keksintöjä, jotka eivät lääkkeisiin liity millään tavalla. Vuonna 1937 yhtiö keksi eristeeksi polyuretaanin. Autojen ajovalolaseissa tai jääkiekkokaukaloiden pleksilaseissa käytettävän Makrolon-polykarbonaatin yhtiö keksi puolestaan 1953.

Yhtiön Leverkusenissa sijaiseva tehtaanjoukkue Werkself pelaa jalkapalloa Saksan korkeimmalla sarjatasolla.

- Onhan se hienoa, kun suomalainen Sami Hyypiä johtaa vuonna 1904 perustettua tehdasjoukkuetta Saksassa. Se on sataprosenttisesti Bayerin omistama joukkue. Hyypiä on tehtaan miehiä, toteaa Palosuo.

”Jos se ei olisi kannattavaa, niin ei silloin maksettaisi verojakaan”   

Bayer voisi halutessaan yhtiöjärjestelyillään välttää Suomen korkean verotuksen. Turussa sijaitsevan tytäryhtiön lääketehdas työllistää kuitenkin suomalaisia, jotka kehittävät tuotteita Suomessa. Rahaa tulee siitä, että näitä tuotteita viedään 120 maahan.

- Saksalaiset eivät ole tuoneet tänne näitä tuotteita, vaan suomalaiset ovat keksineet jotain. Siitä tulevat voitot, jotka syntyvät pääsääntöisesti Turun tuotantolaitokselta.

Viestintäjohtaja Niko Palosuo sanoo myös omistajien vaativan, että yritys maksaa veronsa hyvin.

- Me kehitämme, tutkimme ja viemme lääkkeitä Suomesta. Meidän mielestä verot kuuluukin maksaa tänne. Se on eettisesti oikein. Lääkevienti on kannattava. Jos se ei olisi kannattavaa, niin ei silloin maksettaisi verojakaan.

Lue seuraavaksi