Kauppatieteilijä: "Palkkatyöllä ei rikastu"

Verotietojen julkaisupäivänä äkkirikastumisesta haaveilevat miettivät päänsä puhki, millä keinoilla oma nimi voisi joskus komeilla Suomen rikkaimpien ihmisten listalla. Kauppatieteiden opiskelija neuvoo, mistä rikastuminen kannattaa aloittaa.

Kuva: Yle

 Jyväskylän yliopiston kauppatieteilijöiden ainejärjestön Pörssi ry:n talousvastaava Perttu Kauppinen katsoo parhaiten ansaitsevien kärkeä rauhallisin mielin.

– Mielestäni ei ole mitään syytä olla kateellinen. Oikeastaan ole harmissani heidän puolestaan, sillä he maksavat suurimman osan Suomen veroista. Tietysti heillä on paremmat mahdollisuudet pienentää veroprosenttiaan kiertämällä korkean tuloveroprosenttinsa pääomaverotuksella.

Rikastuminen ei ole itseisarvo

Kauppinen vetää myös Pörssi ry:n sijoituskerhoa, jossa on keskusteltu myös paljon raha-asioista. Hänen mukaansa opiskelijapiireissä ei ole kuitenkaan löydetty vastausta siihen, miksi suomalaiset peittelevät rikkauden tavoittelua. Kauppinen pohtii, että kateus on ehkä suurin syy siihen, miksi Suomessa dollarin kuvat pitää pyyhkiä pois silmistä.

Parhaiten tienaavien listan kärkipää koostuu pääosin yrittäjistä. Kauppinen sanookin, ettei palkkatyöllä listan kärkeen kannata edes yrittää. Kauppinen tuumaa, että hänen oma tavoitteensa on ennemmin taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen.

– Ei se ole mikään itseisarvo päästä parhaiten tienaavien listalle. Tavoite ei ole olla niin ylirikas, että ei tiedä mitä sillä rahalla tekee. Ennemmin tavoittelen taloudellista riippumattomuutta, jotta voisi vapaammin valita, mitä tekee työkseen.

Rikastumisesta ei pitäisi Kauppisen mukaan potea huonoa omaatuntoa.

– On mahdollista myös rikastua hyvällä omallatunnolla. Ehkei se oli ihan niin nopea tapa, mutta mahdollista kuitenkin. Joskus voi kuitenkin joutua tekemään sellaisia ratkaisuja, joissa täytyy olla jopa röyhkeä. Hyvä omatunto ei välttämättä auta siinä, kuinka paljon esimerkiksi yrityksen myynnistä saa.

Miten sitten tulla rikkaaksi?

Tiivistettynä Kauppinen listaa kolme kovaa ohjetta, miten kivuta lähemmäs parhaiten ansaitsevien listaa.

– Ensinäkin omista tuloistaan kannattaa säästää jonkun verran ja sijoittaa ne eteenpäin. Toiseksi kannattaa lähteä itse yrittäjäksi.

Kolmanneksi rikastumisneuvoksi Kauppinen listaa sen perinteisen.

– Hyviin naimisiin, naurahtaa Kauppinen.