Mobiilipelaaminen ei syrjäytä pelikonsoleita

Mobiilipelien jyllätessä moni on povannut konsolipelaamisen kuolemaa. Ylen Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailleet peliammattilaiset uskovat konsolien porskuttavan vielä pitkään.

kulttuuri
Ruutukaappaus räiskyvästä tietokonepelistä.
Housemarque

Uusimmat kahdeksannen sukupolven pelikonsolit PlayStation 4 ja Xbox One tulevat markkinoille tässä kuussa. 1990-luvulta asti toimineen Housemarque-peliyrityksen toimitusjohtaja Ilari Kuittinen ei usko, että pelikonsolit jäävät historiaan kymmenen vuoden päästä.

- Ainakin tietyt pelityypit kuten sohvapelaaminen, jota konsoli edustaa, ovat voimissaan.

Tuoreen kotimaisen Grand Cru -firman perustajatiimiin kuuluva Mikko Wilkman näkee myös pelikonsolien säilyttävän asemansa tulevaisuudessakin.

-Jo Playsation 2:sta asti on ollut puheita, että grafiikka on niin realistista, että ei sitä tarvitse enää kehittää, mutta kyllä uudelle versiolle on aina tilaa.

Konsolipeliyritykset eivät juokse uusimpien villitysten perässä

Miljoonien eurojen rahoituksen aiemmin tänä vuonna kahmaissut Grand Cru julkaisee ensimmäisen Supernauts-nimisen pelinsä Applen mobiililaitteille ensi kuussa. Housemarquelta ilmestyy Sonyn uudelle Playstationille Resogun-peli samaan aikaan konsolijulkaisun kanssa.

Tabletit ja älypuhelimet uusiutuvat jatkuvasti, konsolipuolella vaihtuvuus on huomattavasti hitaampaa. Konsolipeleihin keskittyvillä firmoilla on Kuittisen mukaan aikaa rauhalliseen kehittelyyn.

- Meillä on alusta, jolle voi vuosikausia kehittää asioita. Ei koko ajan tarvitse juosta uusimman teknologisen kehityksen perässä, ja miettiä mitä juttuja sinne täytyy kehittää. Se on todella positiivinen puoli.

Mobiiliyrityksellä Grand Crulla alusta pysyy periaatteessa myös samana, mutta siitä tulee markkinoille jatkuvasti uusia parempia versioita.

- On mielenkiintoista tasapainoilla sen suhteen, miten saada uusimmista laitteista kaikki mielenkiintoisimmat ominaisuudet irti, ja pystyä samalla myös tukemaan vanhoja.