Papilloomavirus on viheliäinen kaveri

Parhaillaan teinityttöjen perheitä askarruttava uusi rokote ei epäilytä gynekologeja. Kohdunkaulan syöpää aiheuttava, hyvin yleinen papilloomavirus voi olla elämää piinaava seuralainen pitkään.

terveys
Rokotusta annetaan nuorelle naiselle
Kouluissa pian tytöille annettava rokotus papilloomavirusta vastaan pistetään kolme kertaa olkavarteen. Yle

Vaikka virus voi pysyä oireettomana, jo pienetkin solumuutokset tietävät useita lääkärikäyntejä.

- Jo nämä esiastemuutosten hoidot ja jatkuvat seurannat aiheuttavat sanoisinko epämiellyttäviä käyntejä, joista naiset eivät ole millään tavalla ilahtuneita, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ulla Korhonen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.

Hänen mukaansa moni nainen olisi aikanaan ottanut rokotteen papilloomavirusta vastaan, jos sellainen olisi aikanaan ollut tarjolla.

Hirveimmillään virus voi aiheuttaa kohdunkaulan syöpää, joka maailmanlaajuisesti on naisten toiseksi yleisin syöpä heti rintasyövän jälkeen. Suomessa kohdunkaulan syöpään sairastuu vuosittain noiin 150 naista. Heistä noin 50 kuolee.

Jo nämä esiastemuutosten hoidot ja jatkuvat seurannat aiheuttavat sanoisinko epämiellyttäviä käyntejä.

Ulla Korhonen

Irtosolukokeet pelastavat usein tilanteen

- Suomessa meillä on erinomainen tilanne kohdunkaulan syövän suhteen, koska meillä on jo vuosikymmenet ollut papa-seuranta eli me kaikki gynekologit pääsemme hoitamaan syöpää jo ennen kuin se ehtii tulemaan kunnolla.

- Esiastemuutosten hoitaminen on tavallisempaa, niitä on ihan päivittäin gynekologian poliklinikalla, toteaa Ulla Korhonen.

Kouluissa aloitetaan pian tyttöjen rokotukset papilloomavirusta vastaan. Rokotukset jaetaan ensin 9-luokkalaisille tytöille.