1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ajattomasta Betoniyöstä tuli ajankohtainen elokuva

Maailman festivaaleilla kilpaillut Betoniyö-elokuva saa tänään ensi-iltansa. Syrjäytyneen nuoren tarina on ohjaaja Pirjo Honkasalon paluu fiktion pariin. Elokuva on myös mustavalkoinen ylistys Helsingin kauneudelle.

kulttuuri
Elokuvasta Betoniyö
Pirjo Honkasalon ohjaama Betoniyö perustuu Pirkko Saision samannimiseen romaaniin vuodelta 1981.Cinema Mondo

Betoniyössä 14-vuotiaan pojan vaellus läpi öisen Helsingin on täynnä huonoja elämänohjeita isolta veljeltä ja päättyy tragediaan. Elokuva on maailmalla dokumentaristina menestyneen Pirjo Honkasalon paluu fiktion pariin.

Pirjo Honkasalo
Betoniyö on Pirjo Honkasalon paluu fiktioelokuvan maailmaan.Yle

- Minun piti tehdä tämä jo 10 vuotta sitten. Olin niin pitkällä, että olin jo valinnut näyttelijät. Sitten tuli niin houkuttelevia tarjouksia tehdä dokumenttielokuvia maailmalla ja lähdin niihin houkutuksiin, sanoo ohjaaja Honkasalo.

Betoniyö kertoo kahdesta veljeksestä ja yhdestä vuorokaudesta Helsingissä. Se perustuu ohjaajan puolison Pirkko Saision vuonna 1981 ilmestyneeseen romaaniin. Romaanista tehtiin 1980-luvulla myös näytelmäversio Kom-teatteriin.

- Itselleni siinä oli keskeistä kuvata Simoa, jonka maailmankuva on sivullisen maailmankuva. Hän ei hahmota, mistä on kysymys ja hän ajelehtii tyhjän päällä ja on sitä kautta valmis ajautumaan myöskin vaarallisiin asioihin, kertoo kirjailija Pirkko Saisio.

Elokuvan käsikirjoitukseen osallistunut Saisio päivitti elokuvaa varten kirjansa dialogin niin, ettei se kuullostanut enää 1980-luvulta.

- Mutta ei niin, että siinä olisi tämän päivän slangia. Sittenhän se olisi vanhentunut taas viiden vuoden päästä, kertoo Pirkko Saisio.

Tarkoituksena ei ollut kuitenkaan ajankohtaisuus.

- Ajankohtaisuus ei kiinnosta minua. Se on varmin tapa olla ajastaan jäljessä. Mutta ei voi välttää sitä, kun ajattelee vaikka Bostonin pommi-iskun tshetsheenipoikia. Siinähän oli myös veljekset, ja minusta ilman muuta isoveli on manipuloinut pikkuveljeään, sanoo Honkasalo.

Kauniita kuvia tummanpuhuvasta maailmasta

Pirkko Saisio
Pirkko Saisio osallistui Betoniyön käsikirjoitukseen.Yle

Elokuvan pääosissa nähdään jo kymmenen vuotta sitten projektiin kiinnitetty Jari Virman sekä Simoa esittävä nuori Johannes Brotherus.

Rankasta aiheesta huolimatta Honkasalon elokuva on täynnä kauniita kuvia. Ne suunniteltiin huolellisesti, elokuva kuvattiin vain 21 päivässä ja ohjaaja kuvautti vain kuvat, jotka halusi käyttää.

- Siinä on suurinpiirtein neljä kuvaa, jota ei ole käytetty. Kohtauksia ei ole kuvattu niin, että olisi otettu ensin laaja kuva ja sitten tiivis kuva. Kuvattiin vain, mitä käytettiin, kuvailee Honkasalo ominaista tyyliään.

Kokonaisuuden viimeistelee elokuvan poikkeava ilme. Romaanin hämärä, tunkkainen, tomuinen ja mätä betoniympäristö on muuttunut mustavalkoisena kauniiksi.

- Olen irrottanut tämän ajasta, koska elokuvahan on mustavalkoinen. Se tapahtuu mustavalkoisuudessa. Se on nuoren miehen mielenmaiseman kuvaus, joka minun mielestä on ajaton, sanoo Honkasalo.

Elokuva kertoo ongelmista, jotka näkyvät yhtä lailla tässä päivässä kuin kirjan 80-luvussa.

- Siitä ajasta ehkä eniten on muuttunut se, että Simoja on enemmän. Yhteiskunnan turvaverkot ovat entisestään tipahtaneet. Ajelehtijoita ja sellasia ihmisiä, jotka eivät näe mahdollisuutta edetä on entistä enemmän, sanoo Saisio.

Lue seuraavaksi