Kansallisbaletti matkustaa pohjoiseen

Suomen Kansallisbaletti vierailee pyhäinpäivän viikonloppuna Kajaanissa ja Oulussa. Kajaanissa paikalliset tanssiopiskelijat ja -harrastajat ovat valmistautuneet baletin vierailuun jo elokuusta alkaen, ja jännitys ammattilaisten vetämistä harjoituksista ja esityksistä on kova.

Kuva: ooppera.fi

Suomen Kansallisbaletin maakuntamatkat jatkuvat kesäkierroksen jälkeen, ja pyhäinpäivän viikonloppuna balettia nähdään Kajaanissa ja Oulussa. Lauantain Kajaanin esitykseen on innokkaassa tanssikaupungissa valmistauduttu jo kolmisen kuukautta.

Tämä on meille iso juttu.

Minna Palokangas

- Esitin aikoinaan kesäkierroksesta innostuneena Kansallisbaletille toiveen saapua myös Kajaaniin, ja elokuun alussa sain yhteydenoton vierailusta, kertoo Kajaanin Tanssiteatterin rehtori ja tanssiopettaja Minna Palokangas.

Kajaanilaistanssijat ovat olleet riemuissaan tanssiammattilaisten tulevasta vierailusta.

- On ollut ihanaa-huokailua, jännitystä ja vipinää. Suomessa on vain yksi Kansallisbaletti, se on Helsingissä ja idolit siellä tavoittamattomissa. Tämä on meille iso juttu, Palokangas sanoo.

Pontta tanssijan uralle

Kansallisbaletti esittää muun muassa katkelmia baleteista Prinsessa Ruusunen sekä Romeo ja Julia.

Kuva: ooppera.fi

Kansallisbaletin  esitysten lisäksi Kajaanin Tanssiteatterin erikoiskoulutusluokkien, Äijien ja musiikkiopiston balettiluokkien esityksiä. Kajaanilaistanssijoita on mukana puolensataa.

- Aiemmin päivällä koko porukka on koolla kuulemassa tanssijan työstä, ja kajaanilaistanssijat pääsevät Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven balettitunnille. Balettitanssija Teemu Tainio pitää tunnin nuoremmille tanssijoille, Palokangas kertoo.

Palokangas korostaa, että taidokkaiden esitysten lisäksi vierailu antaa paljon tanssijan urasta haaveileville.

- Pääsemme näkemään tanssin ammattilaisuutta, taitoa ja tapoja harjoitella huipputasolla. Samalla ammattilaiset näkevät, mistä tanssiura saattaa alkaa ja millainen polku Kajaanista on kuljettavana.

- Kansallisbaletin vierailu antaa varmasti sekä harrastajille että yleisölle erilaisen tanssikokemuksen kuin vuosiin, Palokangas iloitsee.