1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläismalmin kuljetuksesta ennätyssopimus Kokkolaan

Kokkolalainen satamaoperaattori Rauanheimo on solminut venäläisen kaivos- ja rautajätti Severstalin kanssa miljoonasopimuksen rautamalmin kuljettamisesta Venäjältä Suomeen ja Kokkolan satamaan. Rauanheimo koordinoi koko logistiikkaketjua Kostamuksesta Kokkolaan.

talous
YLE / Kalle Niskala

Keskiviikkona allekirjoitetun monivuotisen sopimuksen arvo on 105 miljoonaa euroa. Yhteistyön aikana malmia rahdataan useita miljoonia tonneja.

Kokkolan satamajohtaja Torbjörn Witting arvottaa sopimuksen yhdeksi sataman ja satamaoperaattori Oy M. Rauanheimon suurimmista yksittäisen asiakkaan kanssa tehdyistä.

Kostamuksesta saapuu pian 3-4 junaa päivässä Kokkolaan. Kussakin junassa on 60 vaunua täynnä venäläistä rautamalmia.

Toiveita uusista malmijunista

Koko logistiikkaketju rautatiekuljetuksineen, lastin purkamisineen ja uudelleenlastauksineen työllistää matkan varrella satakunta ihmistä. Kostamuksen rautamalmi kulkee Vartiuksesta Kontiomäen, Oulun ja Ylivieskan kautta Kokkolaan. Malmi matkaa Kokkolan sataman kautta maailmalle.

Satamajohtaja Wittingin mukaan venäläisen kaivosjätin kanssa on tehty yhteistyötä jo kymmenkunta vuotta. Keskiviikkona solmittu sopimus on siis tavallaan jatkosopimus.

Kokkolan satamaan on 10 vuoden aikana investoitu 77 miljoonaa euroa. Satama on maan kolmanneksi suurin. Pohjois-Suomessa lähivuosina avattavat uudet kaivokset saattavat tuoda vastaavia sopimuksia satamalle.

Lue seuraavaksi