Maanrakennusala rämpii Keski-Suomessa

Jopa 70 prosenttia keskisuomalaisista infra-alan yrityksistä varautuu toiminnan supistumiseen. Monessa yrityksessä ensi vuoden töistä ei ole vielä mitään tietoa.

pohjarakennus
Kaivinkone rakennustyömaalla
Anna Wikman / Yle

Maanrakennusala on tällä hetkellä alavireinen. Työpaikkojen määrä on laskussa ja iso osa yrityksistä uskoo suuntauksen jatkuvan.

-Alan tilanne ei ole kovin hyvä. Työtilanne on monella yrityksellä tiedossa vain joulun kynnykselle, kevättalvesta ei välttämättä ole vielä mitään tietoa. Niitä yrityksiä on jopa yli puolet, sanoo INFRA Keski-Suomi ry:n toiminnanjohtaja Katja Niemelä.

Alan järjestöön kuuluu Keski-Suomessa noin 80 muun muassa maa- ja vesirakentamisen-, asfaltoinnin- ja konepalveluyritystä.

- Keski-Suomen alueella noin 70 prosenttia yrityksistä oli sitä mieltä, että talven aikana heidän hommansa pienenee merkittävästi. Kasvua ei kyllä Keski-Suomen alueella odotettu tulla yhtään, Niemelä kertoo Infra ry:n tekemän kyselyn tuloksista.

Yhden koneen yrittäjät vähenevät

Kaikkein heikoimmassa asemassa Niemelän mukaan ovat pienet, yhden tai kahden koneen maanrakennusyrittäjät. Heidän tienestinsä riippuvat merkittävästi talonrakentamisesta.

- Kunnat eivät investoi ja se näkyy meillä. Toinen iso tekijä on ihan yksityinen talonrakennus, joka on vähentynyt, ja iso osa yrittäjien tuloksesta tulee sieltä.

Trendi ikävä kyllä on se, että moni yhden koneen yrittäjä haluaa lopettaa aiemmin, kuin ikä tulisi vastaan.

Katja Niemelä

Näkymissä on kuitenkin alakohtaisia eroja ja esimerkiksi kunnossapidon puoli on Niemelän mukaan paremmalla tolalla.

- Keski-Suomessa vain noin viidennes yrityksistä uskoo toiminnan supistuvan ja töiden uskotaan pysyvän ennallaan.

Maanrakennusalan urakoitsijoiden määrä on Niemelän mukaan jo karisemassa tiukentuvien vaatimusten vuoksi.

- Trendi ikävä kyllä on se, että moni yhden koneen yrittäjä haluaa lopettaa aiemmin, kuin ikä tulisi vastaan. Se johtuu heikosta suhdanteesta ja siitä, että maanrakennuksen puolella yrittäjiltä vaaditaan kaikenlaista uutta. Se on aiheuttanut sen, että moni ei halua lähteä enää opettelemaan sitä uutta ja etsimään omalle koneelle töitä. Näin ollen he sitten tippuvat pikkuhiljaa pois.