Lähteet: Pakistanin Talibanin johtaja kuoli iskussa

Hakimullah Mehsudin kuolemasta kertovat sekä useat turvallisuuslähteet että Taliban-lähteet.

Ulkomaat
Hakimullah Mehsud.
Hakimullah Mehsud keskellä kuvassa.EPA/STR

Pakistanin Talibanin johtaja Hakimullah Mehsud on kuollut Yhdysvaltain miehittämättömän lennokin iskussa, sanovat turvallisuuslähteet ja Taliban-lähteet.

Useasti aiemminkin on kerrottu, että Mehsud olisi kuollut, mutta nyt tiedon vahvistavat Taliban-lähteet sekä useat pakistanilaiset turvallisuuslähteet uutistoimistoille. Uutistoimisto AP:n yhdysvaltalainen virkamieslähde sanoo niin ikään saaneensa vahvistuksen Mehsudin kuolemasta. sanoo uutistoimisto Reuters. Reuters sanoo saaneensa vahvistuksen asiaan neljältä eri lähteeltä.

Iskussa kuoli lähteiden mukaan myös ainakin neljä muuta ihmistä.

Isku tehtiin lähteiden mukaan Danda Darpa Khelin kylässä Pohjois-Waziristanissa. Neljä ohjusta osui eri tietojen mukaan joko rakennukseen tai autoon, jossa Mehsud oli.

Reutersin turvallisuuslähteen mukaan Mehsudin hautajaiset aiottaisiin järjestää lauantaina Pohjois-Waziristanin pääkaupungissa Miranshahissa.

Mehsudista tuli Pakistanin Talibanin johtaja vuonna 2009, kun edellinen johtaja kuoli miehittämättömän lennokin iskussa. Yhdysvallat on etsintäkuuluttanut Mehsudin syytettynä osallisuudesta muun muassa osallisuudesta vuonna 2009 Afganistanissa tehtyyn iskuun, jossa kuoli seitsemän keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijää.

Pakistanin Taliban on kattojärjestö useille islamistikapinallisten ryhmille. Afganistanin Taliban on sen liittolainen, mutta erillinen järjestö. Afganistaniin rajoittuva Pohjois-Waziristan on Talibanin tukialuetta.

Pakistanin hallitus on yrittänyt viime aikoina käynnistää rauhanneuvotteluja Talibanin kanssa päättääkseen vuosia kestäneet taistelut ja iskut, joissa on kuollut tuhansia ihmisiä.

Pääministeri Nawaz Sharif kertoi torstaina, että neuvottelut olisivat jo alkaneet. Taliban kuitenkin kiisti tiedon perjantaina.

- Kukaan ei ole ottanut meihin yhteyttä, sanoi Talibanin edustaja Shahidullah Shahid perjantaina uutistoimisto AFP:lle.

Lähteet: AP, Reuters, AFP