Ulkoministeriössä urkittiin sähköposteja

Torstaina paljastuneiden tietojen mukaan ulkoministeriötä on vakoiltu neljän vuoden ajan. A-studion erikoislähetyksessä selvisi, että kohteena ovat olleet muun muassa ulkoministeriön sähköpostit.

Kotimaa

Ulkoministeriön valtiosihteeri Pertti Torstilan mukaan ulkoministeriöstä on vakoiltu uh-verkkoa, eli ulkoministeriön sisäistä arkityöverkkoa.

– Siellä on meidän sähköpostivaihtoamme ja virkamiesvalmistelualusta, jolla käsitellään arkipäivän työhön liittyviä moninaisia aiheita, kuten vierailuja, keskusteluja ja tapaamisia, Torstila kuvaili A-studion erikoislähetyksessä.

Mahdollisina toimijoina on pidetty Venäjän ja Kiinan tiedustelutahoja. A-Studiossa pohdittiin, miksi nämä maat olisivat kiinnostuneita Suomen ulkoministeriön verkossa liikkuvasta tiedosta.

– Hyvin monia voi kiinnostaa se, mistä ollaan keskusteltu. Onko puhuttu esimerkiksi Venäjän WTO-jäsenyydestä, sanoi ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Tietoturva-alan yritys Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnellin mukaan pelin henki on muuttunut, ennen paperilla ollut tieto on nyt lähes kokonaan bittien maailmassa digitaalisessa maailmassa.

Kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) muistutti suurlähetystöissä käytettävästä nyrkkisäännöstä.

– Mitään salaista tietoa ei saa missään tapauksessa laittaa paperille tai puhua niistä puhelimessa.

– Suurlähetystöissä liikkuu aina ulkovaltoja kiinnostavaa tietoa, sanoi Salolainen.