1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Somalian merirosvot eivät itse rikastu lunnasrahoista

Merirosvot saavat pitää vain pienen osan kiristämistään rahoista. Suurin osa menee heidän rahoittajilleen.

Kuva: Badri Media / EPA

Afrikan sarven merirosvoille on viimeisen 8 vuoden aikana saatettu maksaa jopa yli 300 miljoonaa euroa lunnasrahoja. Luku selviää Maailmanpankin, YK:n ja Interpolin yhteisestä tutkimuksesta. Sen mukaan enimmäkseen Somaliasta lähtöisin olevien merirosvojen yhteenlaskettu lunnassaalis vuosina 2005 - 2012 on vähintään 251 miljoona ja enintään 306 miljoonaa euroa.

Suurin osa merirosvouksella saaduista tuloista ei kuitenkaan päädy merirosvojen itsensä taskuun. Rahavirrat ohjautuvat merirosvoja rahoittaville rikollisille, jotka käyttävät tulot erilaisiin rikollisoperaatioihin. Yleensä 30-70 prosenttia merirosvouksen tuotoista menee rahoittajille.

Suurin osa lunnaista pysyy Afrikan sarven alueella, missä rahanpesukeinona käytetään khatin, Itä-Afrikassa suositun huumausaineen kauppaa. Rahat sijoitetaan usein erilaisiin laillisiin liiketoimiin, mutta niitä käytetään myös niin aseistettujen joukkojen ylläpitoon kuin ihmiskauppaan ja -salakuljetukseenkin.

Haastattelututkimus perustuu viranomaisten, pankkien edustajien, paikallisten yrittäjien ja entisten merirosvojen kertomuksiin.