Koe uusi yle.fi

TS: Poliisin kymmenien miljoonien eurojen tietojärjestelmä myöhästyy

Aluperin poliisin valtakunnallinen tietojärjestelmä piti ottaa käyttöön vuodenvaihteessa, mutta Tieto ei pystynyt toimittamaan sitä aikataulussa.

Kotimaa

Turun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisin valtakunnallinen tietojärjestelmä viivästyy suunnitellusta.

Alunperin tietojärjestelmä piti ottaa käyttöön vuodenvaihteessa, mutta nyt järjestelmän toteuttaja Tieto ei pysty toimittamaan sitä sovitussa aikataulussa.

Poliisihallituksen tietohallintopäällikkö Janne Suuriniemi kertoo lehdelle, että poliiisi halusi varmistaa järjestelmän laadun, ja tästä syystä sen käyttöönottoa päätettiin lykätä.

- Poliisilla on korkeat laatuvaatimukset järjestelmälle. Säädösten esimerkiksi yksilön oikeuksista täytyy täyttyä. Järjestelmän pitää toimia 110-prosenttisesti.

Suuriniemen mukaan uusi tekniikka on tarkoitus saada poliisin käyttöön vaiheittain ensi vuoden aikana.

Hankkeen kustannukset ovat 20-25 miljoonaa euroa. Suuriniemi ei kerro joutuuko Tieto maksamaan myöhästymisestä sakkoja.

Vuodenvaihteessa voimaan astuvat uudet poliisi,- esitutkinta,- ja pakkokeinolait vaativat päivytyksiä myös poliisin tietojärjestelmiin, ja tästä syystä alkuperäisen käyttöönoton piti tapahtua silloin.

Suuriniemi kertoo Turun Sanomille, että poliiisin tietojärjestelmät on tarkoitus uudistaa kokonaan. Samalla muutetaan myös työtapoja niin, että esimerkiksi kirjaamisen voi tehdä kentällä yhä useammin, eikä tarvitse mennä toimistolle.

Suuriniemen mukaan tämä vapauttaisi poliiseja yhä enemmän kenttätöihin.