1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

The Guardian: Ruotsi tärkeässä osassa urkinnassa

The Guadian huomauttaa lisäksi, että Saksan, Ranskan ja Espanjan hallitukset ovat olleet vihaisia kansalaistensa urkinnasta, mutta Ruotsin hallitus on pysynyt hiljaa.

Ulkomaat

Ruotsin, Saksan, Ranskan ja Espanjan tiedustelupalvelut ovat tehneet tiivistä yhteistyötä brittiläisten kanssa puhelin- ja verkkoliikenteen valvomisessa. Yhteistyö on The Guardian -lehden mukaan tiivistynyt viimeisten viisi vuotta. Päätelmä perustuu tietovuotaja Edward Snowdenin paljastuksiin.

Puhelin- ja verkkoliikennettä valvotaan enimmäkseen valokuitukaapeleissa. The Guardianin mukaan brittiläinen GCHQ on neuvonut eurooppalaisia yhteistyökumppaneitaan, kuinka valvontaa voi harjoittaa kiertämällä lainsäädäntöä. Ruotsissa Puolustusvoimien Radiolaitos FRA sai vuonna 2008 oikeuden valvoa valokuitukaapeleiden liikennettä.

Brittitoimittaja Duncan Campbell nimesi Ruotsin brittien tärkeimmäksi yhteistyökumppaniksi englanninkielisen maailman ulkopuolella jo syyskuussa. The Guadian huomauttaa lisäksi, että Saksan, Ranskan ja Espanjan hallitukset ovat olleet vihaisia kansalaistensa urkinnasta, mutta Ruotsin hallitus on pysynyt hiljaa.

Uutista muutettu klo 0:41. Jutussa käytetty sana kuituoptiikkakaapeli on virheellinen. Oikea termi on valokuitukaapeli.

Lue seuraavaksi