Tuomioja: Kaikki valtiot vakoilevat toisiaan

Ulkoministeri Tuomioja vertaa kyberturvallisuutta urheilun dopingkontrolliin. Tuomiojan mukaan verkkovakoilussa ja sen torjunnassa ollaan jatkuvassa kilpajuoksussa suojaus- ja murtoteknologian kesken.

Kotimaa
Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja.Sergei Chirikov / EPA

Tällä viikolla julkistettu ulkoministeriöön kohdistunut vakoilutapaus on vahvistanut kuvaa kyberavaruudesta eräänlaisena villinä läntenä, jossa ei vielä ole mitään yhteisesti sovittuja, valvottuja ja sanktioituja toimintasääntöjä, ulkoministeri Erkki Tuomioja kirjoittaa blogissaan.

Tuomiojan mukaan Suomi toimii sen eteen, että sananvapautta ja yksityisyyden suojaa kyberavaruudessa koskevista pelisäännöistä voitaisiin sopia kansainvälisesti. Tuomioja arvioi, että pelisääntöjen luominen ei kuitenkaan parhaassakaan tapauksessa tekisi loppua valtioiden harjoittamasta verkkovakoilusta.

– Kaikki valtiot vakoilevat toisiaan – vaikka käyttävät tästä mieluummin hienostelevampia nimityksiä – resurssiensa puitteissa. Kaikki valtiot ovat myös vakoilun kohteena, Tuomioja kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa Suomi ei ole vakoilussa missään suhteessa poikkeusasemassa. Tuomiojan mielestä ystävällisiä suhteita ylläpitävien ja toisilleen vaarattomien maiden pitäisi voida toimia luottamuksellisesti siten, että ne eivät syyllisty rikoksiin toisiaan kohtaan.

- Parempi suojautuminen on joka tapauksesa välttämätöntä, vaikka senkin suhteen olemme urheilun dopingkontrollia muistuttavassa jatkuvassa kilpajuoksussa suojaus- ja murtoteknologian kesken, Tuomioja arvioi.

Hänen mukaansa kyberturvallisuuskysymykset ovat jo pitkään olleet korkealle priorisoituja hallituksen työskentelyssä ja tietoturvaa koskevat lainsäädäntötarkistukset ovat myös vireillä.