Hyppää sisältöön

Haglund: Poliisille ja puolustusvoimille lisää valtuuksia verkkoon

Lakimuutoksia valmistellaan. Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan tavoite ei ole urkkia yksityisyyttä vaan pysäyttää tunkeutujat.

Puolustusministeri Carl Haglund kuvattuna puolustusministerin tiedotustilaisuudessa Smolnassa Helsingissä, 30. syyskuuta 2013. Maanpuolustuskorkeakoulu aikoo käydä Iran-raportin uudestaan läpi, jotta voidaan varmistaa, että se täyttää tieteelliset kriteerit. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus sai kyberstrategiansa valmiiksi tammikuussa (siirryt toiseen palveluun). Sen pohjalta valmistellaan lakimuutoksia. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) pitää todennäköisenä, että poliisille ja puolustusvoimille esitetään lisää valtuuksia.

- Tämä on herkkä aihe, mutta viranomaisilla pitää tämän päivän maailmassa olla oikeudet toimia myös verkossa. Poliisilla ja puolustusvoimilla on vastuu maan turvallisuudesta, ja lainsäädännöllä on varmistettava se, että esimerkiksi netissä voidaan toimia.

Ruotsissa asia on hoidettu niin sanotulla "urkintalailla", missä armeija voi suoraan valvoa maan rajat ylittävää tietoliikennettä.

- Kaikki varmasti ymmärtää, että tavoitteena ei ole urkkia suomalaisten yksityisyyttä, tai lukea tavallisten kansalaisten gmailia ja facebookia, vaan kysymys on just siitä, että voidaan pysäyttää ja puuttua, kun jonkun muun maan tiedustelutoiminta kohdistuu Suomeen ja Suomen viranomaisiin.

Lainsäädäntömuutoksia on luonnosteltu tammikuusta lähtien, ja työ valmistuu vuodenvaihteessa.

- Kannattaa nyt ottaa silti se aika mitä vaaditaan, jotta voidaan arvioida minkä tyyppisiä valtuuksia viranomaiset saattavat tarvita ja miten voidaan varmistaa, että niitä valtuuksia ei voida myöskään väärinkäyttää.

Lainsäädännöllä pitää Haglundin mielestä taata edellytykset sille, että asiat voidaan hoitaa hyvin. Ja välttää senkaltaiset tapaukset, joita ulkoministeriössä paljastui.

.
.