1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Salainen dokumentti: Ydinsota oli erittäin lähellä 1983 - sotapelissä Suomi oli Neuvostoliiton valtaama

Länsivallat liikuttivat suuria asevoimia keskisessä Euroopassa. Neuvostoliitto uskoi lännen valmistelevan täysimittaista sotaa, joten se määräsi asevoimansa valmistautumaan ydinsotaan.

Ydinsota olisi syttynyt väärinkäsityksen seurauksena. Nato-maat käynnistivät marraskuussa 1983 suuren sotaharjoituksen nimeltä Able Archer (Taitava jousimies). Neuvostoliitossa harjoitus näytti niin uskottavalta, että Kremlissä osa sotilasjohtajista piti sitä valmistautumisena hyökkäykseen. Kuva: Yhdysvaltain merivoimat

Britanniassa julkistetut, tähän saakka salassa pysyneet hallituksen dokumentit paljastavat, että maailma oli erittäin lähellä täysimittaista ydinsotaa vuonna 1983. Tapahtuma säikäytti Britannian pääministerin Margaret Thatcherin, minkä ansiosta Nato-maat alkoivat liennyttää välejä Neuvostoliiton kanssa. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Britannian hallituksen asiakirjat on saanut haltuunsa ydinaseita vastustava järjestö Nuclear Information Service (NIS). Sen mukaan ydinsota oli tuolloin paljon lähempänä kuin esimerkiksi Kuuban kriisin aikaan vuonna 1962.

Ydinsota olisi syttynyt väärinkäsityksen seurauksena. Nato-maat käynnistivät marraskuussa 1983 suuren sotaharjoituksen nimeltä Able Archer (Taitava jousimies). Neuvostoliitossa harjoitus näytti niin uskottavalta, että Kremlissä osa sotilasjohtajista piti sitä valmistautumisena hyökkäykseen. Harjoitukseen osallistui 40 000 Nato-maiden sotilasta eri maissa ja käytössä oli mm. monia Britannian sotilaslentokenttiä.

Harjoituksen asetelma oli, että Varsovan liiton joukot olivat vallanneet Jugoslavian, jossa oli puhjennut mellakoita. Tämän jälkeen puna-armeija olisi miehittänyt myös Suomen, Norjan ja Kreikan. Tavanomaisin asein alkanut konflikti olisi laajentunut ja käyttöön olisi otettu myös kemialliset aseet ja ydinaseet. Sotaharjoituksia oli eri puolilla Keski-Eurooppaa.

Neuvostoliitto varautui ydinsotaan

Pian harjoituksen jälkeen länsimaihin tuli pelottavaa tiedustelutietoa Neuvostoliitosta. Moskovassa kenraalit olivat saaneet käsityksen, että Nato oli valmistautumassa todelliseen sotaan. Neuvostoarmeijan raskaimmat aseet määrättiin valmiuteen.

Neuvostoliiton käyttämä ja käytöstä sittemmin poistettu ydinaseella varustettu RSD-10 Pioneer tai SS-20 Saber - keskipitkän matkan ohjus (IRBM). Kuva: George Chernilevsky / Wikimedia Commons

Itä-Saksaan ja Puolaan sijoitetut 12 strategista pommikonetta varustettiin ydinasein ja 70 ydinasein varustettua SS-20-ohjusta määrättiin korotettuun valmiustilaan. Samaan aikaan ydinasein varustetut venäläiset sukellusveneet käskettiin siirtymään Pohjoisnavan alueelle jään alle, jotta niitä ei kyettäisi havaitsemaan.

Aluksi länsimaissa arveltiin, että kyseessä oli vain neuvostojoukkojen vastaus sotapeliin, mutta myöhemmin ilmeni, että Varsovan liitto oli tosissaan.

Neuvostoliiton käytökseen vaikuttivat eräät tapahtumat, jotka olivat kiihdyttäneet idän ja lännen välisen vastakkainasettelun äärimmilleen. USA:n presidentti Ronald Reagan oli pitänyt aiemmin samana vuonna puheen, jossa hän oli nimennyt Neuvostoliiton "pahan valtakunnaksi" ja kertonut avaruuteen sijoitettavasta ohjuspuolustusjärjestelmästä. Syyskuussa Neuvostoliitto oli ampunut alas eteläkorealaisen matkustajakoneen, joka oli eksynyt sen ilmatilaan.

Kylmää sotaa liennytetään

Nyt julki tulleet asiakirjat kertovat pääministeri Thatcherin säikähtäneen mahdollisuutta, että ydinsota voi syttyä väärinkäsityksestä. Hän määräsi heti virkamiehensä valmistelemaan ehdotusta Yhdysvaltain johdolle, jotta se saataisiin aloittamaan Neuvostoliiton kanssa tietojenvaihdon sotaharjoituksista epäselvyyksien välttämiseksi.

Ronald Reagan tarttuikin asiaan. Seurauksena oli liennytyksen kausi Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton suhteissa.

Nuclear Information Service haluaa muistuttaa, että kyseessä ei ollut ainoa kerta, kun maailma oli ydinkatastrofin partaalla. Läheltä-piti-tilanteita oli useita.

Ydinaseita vastustava järjestö toteaa myös, että vaikka kylmä sota on jäänyt historiaan, maailmassa on edelleen tuhansia ydinaseita. Niiden aiheuttama vaara on kaikkea muuta kuin väistynyt.