Washington sallimassa pienten marihuanamäärien hallussapidon

Uudessa laissa pienien marihuanamäärien hallussapito ei olisi enää rangaistavaa Yhdysvaltain pääkaupungin alueella.

Ulkomaat
Marihuana-kasvi
Peter Dasilva / EPA

Yhdysvaltain pääkaupungin Washingtonin paikallishallinnon odotetaan pian lopettavan pienten marihuanamäärien hallussapidon rangaistavuuden. Washingtonin pormestari on osoittanut tukensa lakialoitteelle, ja uusi laki voisi tulla voimaan jo vuoden 2014 tammikuussa.

Kevyempi kannabislainsäädäntö olisi uutta Washingtonissa, jossa lääkemarihuana tuli ensimmäistä kertaa saataville vasta 15 vuotta sen laillistamisen jälkeen. Nykyiselläänkin kaupungin alueella on vain kolme tiukasti säänneltyä lääkemarihuanan myyntipistettä.

Paikallishallinnon päätös ei välttämättä ole viimeinen sana asiassa, sillä Washington DC:n alueen perustuslaillisen erityisaseman johdosta Yhdysvaltain liittovaltion kongressi voi halutessaan kumota kaupungin paikallishallinnon tekemät päätökset.

Kaupungin johto ei kuitenkaan pidä tätä todennäköisenä, sillä asenneilmapiiri kannabiksen suhteen on muuttunut vapaamielisemmäksi kaikkialla Yhdysvalloissa. Jo 17 USA:n osavaltiota on dekriminalisoinut huumeen hallussapidon jossain muodossa. Paikallishallinnon päätöksen kumoaminen olisi myös historiallisesti poikkeuksellista, sillä kongressi on maan koko historian aikana tehnyt näin vain kolme kertaa, joista viimeisin tapaus on vuodelta 1991.

Yhtenä perusteena dekriminalisoimiselle on esitetty sitä, että alueen huumepidätykset kohdistuvat lähes pelkästään kaupungin mustaan väestöön. Tutkimusten mukaan vuonna 2010 yhteensä 91 prosenttia marihuanan hallussapidosta pidätetyistä oli mustia, vaikka kaupungin kaikista asukkaista mustia on puolet.

Dekriminalisoinninkaan jälkeenkään pilvenpoltto ei olisi täysin vapaata Washingtonissa, sillä liittovaltion alueella hallussapito on edelleen laitonta. Kaupungin pinta-alasta noin 20 prosenttia on liittovaltion maata.

Lähteet: AP