Vahtimestari teki ruumiinavauksia Ruotsissa

Ruumiinavauksessa pitäisi aina olla mukana lääkäri. Pätevä terveyden- tai sairaanhoitaja voi avustaa ruumiinavauksessa. Vahtimestarilla ei ollut mitään alan koulutusta.

Ulkomaat

Vahtimestarin sijainen teki ruumiinavauksia Kristianstadissa Etelä-Ruotsissa kesällä, kertoo sanomalehti Sydsvenskan (siirryt toiseen palveluun). Sijainen teki ainakin kaksi ruumiinavausta. Aiemmin hän poistanut vainajista elimiä ja sarveiskalvoja.

Vahtimestarin sijainen on vahvistanut tiedot Sydsvenskanille. Kristianstadin kliinisen patologian osaston päällikkö kertoo, että hän epäröi laittaessaan vahtimestarin sijaisen tekemään ruumiinavauksia.

– Olin epävarma. Kyseinen henkilö ei ole koulutettu, mutta hän on avustanut ruumiinavauksissa pitkään, Leif Gillving sanoo.

– Ratkaisu ei ollut paras mahdollinen, mutta silloin oli loma-ajat, ja henkilökuntaa oli vain vähän.

Pätevät terveyden- ja sairaanhoitajat voivat avustaa ruumiinavauksessa, mutta mukana on oltava valvova lääkäri. Vahtimestarilla ei ollut mitään sairaanhoitoalan koulutusta, eikä ruumiinavauksiin ilmeisesti osallistunut lääkäri.

Vahtimestari on työskennellyt ruumishuoneella sairausloma- ja lomasijaisena. Muutoin hän toimii kuljetusalalla. Vuonna 2012 hän avusti lääkäreitä useissa ruumiinavauksissa.